Перник. Над 24 млн. лв. се инвестират в Перник по

...
Перник. Над 24 млн. лв. се инвестират в Перник по
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Над 24 млн.лв. се инвестират в Перник от МРРБ за подобряване на градската среда

Перник. Над 24 млн. лева се влагат в Перник по линия на Министерството на районното развиване и благоустройство (МРРБ), посредством Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година за възстановяване на градската среда и повишение стандарта на живот на хората. Това съобщи зам.-министър Деница Николова, която дружно с кмета на Община Перник Вяра Церовска и регионалния шеф Ирена Соколова откри публично облагородената централна част на кв. „ Тева “ в град Перник, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие . Над 1,2 млн.лв. са вложени в модернизирането на площадното пространство на най-новия пернишки квартал, в който са построени нови алеи, детски площадки, кътове за отдих, парково озеленяване, атракциони и други Обектът е част от плана „ Подобряване на градската среда в гр. Перник “, финансиран от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година с близо 4 млн. лева Освен благоустрояване на жилищния квартал се построява „ Парк на провокациите в местността Войниковец " и се реконструира мост над река Струма. Николова подсети, че единствено преди дни е утвърден и планът за рационализация на градския превоз на Перник за над 6.5 млн. лева 4 млн. лева пък са обезпечени за енергийно възобновяване на многофамилни жилищни здания, с което се усъвършенства и жилищната база. „ Нашата единствена цел е хората в Перник да се усещат все по-добре, а за какво не и градът да стане желано място за живот и на столичани “, сподели още зам.-министърът.
Деница Николова означи, че има огромна символика в формалното разкриване на площада на днешния ден, когато честваме Деня на Европа. „ Освен единението на Европа, което честваме през днешния ден, виждаме образно по какъв метод европейската взаимност води до това да живеем по-добър живот и да се усещаме по-добре в местата, които посещаваме “, сподели тя. Деница Николова означи също, че плановете за модернизиране на градската среда постоянно са били с необикновен фокус на държавните управления „ Борисов “, тъй като те водят до качествена смяна на българските градове, които получават европейски образ и основават редица облекчения за хората. „ В рамките на Оперативна стратегия „ Регионално развиване “, която изпълнявахме в интервала 2007-2013 година, и актуалната стратегия „ Региони в напредък “, по която работим до 2020 година, влагаме над 800 млн. лева в ограничения за възстановяване на градската среда, парковите пространства, градежа на нови детски площадки и зелени площи, които способстват за по-доброто качество на живот. Видимият резултат е повече от явен, тъй като във всеки по-голям град може да има съвременен и поддържан парк, в който се усещаме добре, когато почиваме и отглеждаме нашите деца “, регистрира заместник-регионалният министър. Тя добави, че с вложения по програмата е усъвършенствана и сигурността в градските паркове. „ Само до преди 8 години в тях нямаше осветяване, нямаше даже пейки, да не приказваме за детските площадки, които бяха рискови за игра и несигурни за децата “, означи тя.
Пред публицисти зам.-министър Деница Николова разяснява, че Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ се извършва с доста положителни темпове. Към днешна дата са контрактувани над 73% от ресурса, който е в размер на 3,018 милиарда лева, а 30% от контрактуваните средства са разплатени. Сключените контракти са 480, като упованията са до края на годината своята реализация да завършат 163 плана. Общо 68 български града ще бъдат актуализирани с европейските средства до края на годината, а също така се чакат и обилни вложения в региона на обществените домове и модернизирането на незабавната помощ. Над 380 млн. лева от програмата пък се влагат в ремонт на републикански пътища. Работи се по 26 основни пътни прави, част от TENT мрежата и свързващи население места в страната.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР