Перник може да се окаже без водоснабдяване в дневните часове

...
Перник може да се окаже без водоснабдяване в дневните часове
Коментари Харесай

Перник може да остане без вода денем

Перник може да се окаже без водоснабдяване в дневните часове на денонощието. Това е следващият вид за режим на водата, утвърден на работна среща през днешния ден във ВиК сдружението, заяви БНР.

На нея са участвали новоизбраният кмет Станислав Владимиров (БСП) и регионалният шеф Ирена Соколова.

Според проекта жителите на града ще имат вода единствено нощем във времето от 20.00 до 8.00 часа, а не сред 16 и 22 ч., както се оферираше в началото.

Причина за водния режим е ниското равнище на язовир " Студена ".

На съвещанието през днешния ден е решено да се търсят и разновидности за в допълнение водоснабдяване като довеждането в язовир " Студена " на вода от язовир " Долна Диканя ", в случай че качеството на водата разрешава това, увеличение на водоподаването от Владайския канал, както и разконсервиране за възможна употреба на водохващане, намиращо се в пернишкия квартал " Дараците ", осведоми радиото.

Кметът заяви, че министър председателят Бойко Борисов в диалог с него е заречен подпомагане за попречване на възможна филантропична рецесия, в това число и със средства за доокомплектоване на ремонтираната сега пречиствателна станция.

Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов разяснява пред ТВ+, че климатичните промени и неналичието на дъждове в последните месеци са повода за безводието. По думите му язовирът не е източван повече, в сравнение с е позволеното. Експертът разсея и слуховете, че това е станало поради производството на електрическа енергия. Той обаче посочи огромните загуби по водоснабдителната система освен в Перник, а и на всички места в България. Иванов сподели, че предлагането за воден режим е импортирано още преди изборите, само че не е било огласено от тогавашното общинско управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР