Перник. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъства

...
Перник. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъства
Коментари Харесай

Рехабилитацията на стената на язовир „Студена“ ще удължи експлоатационния срок с 50 години

Перник. Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков участва през днешния ден на старта на рехабилитацията на стената на бент. „ Студена “. Изпълнителят направи проява на новаторската технология за работа в експлоатационни условия под вода, която се употребява за първи път в България. Целта е да не се източва язовирът и той да продължава да доставя Перник и района с вода до момента в който тече ремонтът. Очаква се рехабилитацията да завърши в края на 2018 година Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.
„ Перничани бяха уплашени, че ще останат без вода при ремонта, само че намерихме решение “, изясни пред медии министър Нанков. Най-голямото преимущество на определения способ, допускащ ремонтните действия да бъдат изпълнявани от водолази без източване на оборудването е, че няма да оставим 100 000 консуматори без вода от язовир „ Студена “, в това число индустриални предприятия “, разяснява министърът.
Очаква се с рехабилитацията експлоатационният период на стената на язовира да бъде продължен с към 50 години. Рехабилитация не е осъществявана от построяването на язовира преди 62 години, сподели министър Нанков и акцентира, че при 24-часов режим на употреба 365 дни в годината натовареността му през това време е била огромна.
Полагането на геомембраната няма да наруши качествата на водата за питейно-битови потребности. Предстои да бъде обрушен бетонът от слабите места по стената, като с изключение на ремонтът й и полагането на мембраната, водовземната кула ще бъде укрепена със стоманобетонен кожух. Ще се ремонтират също пречиствателната станция за питейни води и отвеждащите водопроводи от язовира.
Рехабилитацията на язовир „ Студена “ би трябвало да бъде приключена в края на другата година. Ако бяхме забавили ремонта няколко години, строителството би се оскъпило в пъти, акцентира министър Нанков.
Според представителите на изпълнителя на плана Консорциум " Хидроконструкция – Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо ХБМ – Карпи " е определен най-хубавият миг за започване на рехабилитационните работи на язовирната стена, тъй като положението й към момента не е сериозно и дейностите няма да изискват по-голям финансов запас.
Алберто Скуера и Еуген Попа показаха пред присъстващите технологиите, които ще се ползват при реконструкцията на язовирната стена. По време на демонстрацията стана ясно, че геомембраната, която ще бъде употребена при реконструкцията на стената на язовир „ Студена “, е употребена и при ремонта на най-високата в света язовирна стена в света, която е с височина от 335 м.
Проектът за реорганизация на стената на язовир „ Студена “ и рехабилитацията на пречиствателна станция за питейни води към него на обща стойност 32 млн. лева са част от огромния „ Проект за развиване на общинската инфраструктура “ на стойност 170 млн. лева, който Министерството на районното развиване и благоустройството извършва от 2010 година посредством заемно съглашение от Световна банка. Въз основа на него към този момент се изготвиха дълготрайната тактика за развиване на ВиК бранша, мастърплановете и се проектира бент. „ Нейковци “ до Трявна, напомни министър Нанков.
По плана, за първи път след 30 години, се построяват язовирите „ Пловдивци “ и „ Луда Яна “, които са напълно нови уреди за питейно-битово водоснабдяване. Проектът за строителство на бент. „ Пловдивци “ ще приключи през тази година. Вече са построени стената, чашата и пречиствателната станция за питейни води и след към месец ще стартират дейностите по неговото завиряване, осведоми министърът. Пусковият период за бент. „ Луда Яна “, който ще зарежда с питейна вода към 30 хиляди души в Панагюрище, Пазарджик и Стрелча, е през 2019 година, сподели още той.
Една от главните ни цели в развиването на резистентен ВиК бранш е построяването на язовири за питейно-битово водоснабдяване, акцентира Николай Нанков. Язовирите, експлоатирани от Министерството на районното развиване и благоустройството по линия на ВиК сдруженията са девет, от които само стената на язовир „ Студена “ е в положение на незабавен ремонт. Останалите осем язовира са в положително експлоатационно положение, в това число стените им, уточни той.
Пред медиите районният министър разяснява и нуждата да се укрепи стената на язовир „ Бели Искър “, експлоатиран по силата на концесионния контракт сред Столична община и Софийска вода от сдружението концесионер. Яз. „ Бели Искър “ е този, който би трябвало да бъде с реконструирана стена в наложителен порядък “, акцентира Нанков. Необходимо е да се уредят правни въпроси от позиция на това по какъв начин ще бъде предоставена рехабилитацията, кой ще я разпореди и кой ще обезпечи ресурса, изясни министърът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР