Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска заедно с екипа

...
Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска заедно с екипа
Коментари Харесай

Европейски избори 2019: Кметът на Перник Вяра Церовска и народният представител Александър Александров поздравиха жители на общината по повод Гергьовден

Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска дружно с екипа ѝ и народния представител доктор Александър Александров поздравиха за Гергьовден жителите в кв. “Бела вода “ и селата Богданов дол, Вискяр и Радуй, оповестиха от пресцентъра на Община Перник .
„ На този ден почитаме Свети Георги Победоносец, тачим името на светеца-великомъченик, а именниците честват Гергьовден. Днес честваме Деня на храбростта и празника на Българската войска. На всички празнуващи искам здраве, шанс и религия в положителното и бъдещето “, сподели Церовска.
" В днешния прекрасен празник отдаваме своята дълбока благодарност към многочислените знайни и незнайни войни, пред тяхната смелост и национализъм, които с делата и достолепието си се трансформират в герои на нашето време. На всички, които носят името на Светеца и през днешния ден честват своя имен ден, искам здраве и благополучие ", пожела националният представител.
По традиция празничният ден стартира с литургия за здраве и благополучие в едноименния храм в кв. „ Бела вода “. След това бяха осветени и раздадени обичайни български питки и агнешки курбан, приготвени от сръчните локални кулинарки.
Празникът продължи в Богданов дол, където всяка година на този ден на поляната край селото се събират жителите и гостите на Гергьовден. Местните девойките идват пременени в литаците на бабите си и с китки на главите, с цел да се заловен на хорото. След което се направи обичайният премуз, а по-късно феновете на кинологията пък имаха опцията да се насладят на големите и красиви средноазиатски овчарки.
Народни танци и песни огласиха площадите в селата Вискяр и Радуй. И там локални и посетители честваха с доста въодушевление.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР