Перник. Извънредна епизоотична комисия се проведе днес от 10:30 ч.

...
Перник. Извънредна епизоотична комисия се проведе днес от 10:30 ч.
Коментари Харесай

Перник: Извънредната Епизоотична комисия излезе с решения и ангажименти за превенция на заболяването африканската чума по свинете

Перник. Извънредна епизоотична комисия се организира през днешния ден от 10:30 ч. в Областна администрация – Перник с фокус предварителна защита на болестта африканска чума по свинете.
Вчера регионалният шеф е уведомил с писмо кметовете на общините в района с произлизащи условия към тях и незабавни ограничения по уведомяване и осведоменост на популацията. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация – Перник.
На съвещанието участваха шефовете на ОДБХ, РЗИ, ОПУ, ОДМВР, РДПБЗН, ОД „ Земеделие “, ДАИ, ЛРС, ДГС, представители на общини.
Поводът за свикването й бяха напътствията на Централния епизоотичен съвет за непринудено кръвопролитие на свине в обекти вид „ заден двор ”. Мярката е наложена за обитаеми места, попадащи в 20-километровата зона на индустриални свинекомплекси.
Подобна процедура е посочила позитивни резултати в битката с разпространяването на болестта на територията на други области в страната.
С писмо № 91 - 726/29.07.2019 година на МЗХГ е указано, че срокът за осъществяването на мярката за непринудено кръвопролитие на животните от стопаните им за северна България е 31.07.2019 година и за южна България - 02.08.2019 година След приключване на гореописания период се пристъпва към умъртвяване на животните от способния орган - Областна дирекция по сигурност на храните, според наредбите на чл.139 а от Закона за ветеринарномедицинската активност.
11 са обитаеми места на територията на общините Перник и Брезник, които попадат в обсега на мярката, в зоната на свинеферма " Цема " ЕООД с. Петърч, община Костинброд.
Членовете на Комисията единомислещо одобриха следните решения:
- Кметовете на засегнатите от мярката общини да уточняват обсега на 20-километровата зона и съответните обитаеми места, попадащи в нея.
- Кметовете на останалите четири общини – Радомир, Трън, Земен и Ковачевци, също би трябвало да поемат задължения в посока да изработят механизъм за информиране на популацията посредством масирана осведомителна акция за използване на превантивната мярка и позитивите произлизащи от нея. Собствениците на прасета от обекти вид „ заден двор “ следва да бъдат известени, че добитото месо от лични животни може да се съхранява дълго единствено след топлинна обработка за най-малко 30 минути на 70º С, достигнати навътре в късовете месо, поради обстоятелството, че вирусът на АЧС е извънредно резистентен при изсушаване, осоляване, пушене, изстудяване и заледяване на месото (съгласно Научно мнение за разпространяване на Африканската чума по свинете в България, Европа и света на Центъра за оценка на риска по хранителната верига).
- Цялостната активност по предварителна защита в общините да бъде синхронизирана в екипи и съгласувана с ОД на Министерство на вътрешните работи – Перник.
От ОДБХ-Перник осведомиха, че всекидневно се записват нови огнища на Африканска чума по свинете. За първия случай на болестта в област Силистра бе обявено през вчерашния ден. Заболяването е намерено в индустриална плантация в село Попина, община Ситово, в която се отглеждат 17 000 свине.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР