Перник. И тази година Перник е домакин на Международен конкурс

...
Перник. И тази година Перник е домакин на Международен конкурс
Коментари Харесай

Перник: Градът е домакин на четиринадесетото издание на Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти

Перник. И тази година Перник е хазаин на Международен конкурс за млади реализатори на типичен музикални принадлежности. В четиринадесетото издание на музикалната демонстрация, което ще продължи до 14 април, ще се включат 160 деца и младежи, измежду които и 10 посетители от Македония, Сърбия и Испания. Сред девойките най-малката участничка е 5-годишната цигуларка Тереза Терзийска от Пловдив, а измежду момчетата - 6-годишният Боян Славов, реализатор на ударни принадлежности. Класацията за максимален участник води пианистката Мартина Даскалова, на 23 години, от Пловдив.
Сред гостите на формалното разкриване бяха зам.-кметът Севделина Ковачева, секретарят на Общината Радослава Манова и кметът на кв. „ Изток “ Емил Костадинов. Зам.-кметът Ковачева поздрави участниците от името на кмета Вяра Церовска и им пожела триумф и на добър час. „ Щастлива съм, че Перник за следващ път ще събере надарени деца и младежи на XIV Международен конкурс за млади реализатори на типичен музикални принадлежности и на XII Международен конкурс за детска рисунка. Думите са незадоволителни, с цел да изразя голямото си удивление и поклонение пред изкуството и харизма на участниците. За мен е чест, че ще можем всички дружно да се насладим на едни превъзходни осъществявания и неповторими произведения, които отварят вратите към добротата на хората и допират техните сърца. Продължавайте да зареждате с духовна сила българската нация със своето незабравимо магическо допиране до прочувствената и въздействаща мощ на музиката! “, се споделя в приветствения адрес на кмета на Перник.
Младите музиканти ще бъдат оценени от професионално жури с ръководител Райчо Христов - диригент на Камерен оркестър „ Орфей “. Голямата премия на кмета е 500 лева, а веществен ще бъде наградата на регионалния шеф. Свои награди ще дадат Камерният оркестър „ Орфей “ и Духовият оркестър. Наградата „ Клавирна фантазия “ е предоставена от Зоя Спиридонова. Актьорът Божидар Попчев също ще връчи собствен приз - за най-артистичен участник. За втора поредна година институтът „ Сервантес “ ще учреди три награди.
В ХII конкурс за детска рисунка участваха 103-ма млади художници. Творбите са оценени от жури с ръководител Ерика Боянова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР