Перник и околните населени места навлязоха във втория ден на

...
Перник и околните населени места навлязоха във втория ден на
Коментари Харесай

Перничани гневни заради водата, излизат на протест

Перник и близките обитаеми места навлязоха във втория ден на водния режим, натрапен заради фрапантното намаляване на водния размер в язовир " Студена ". Инициативен комитет от локални поданици провежда митинг на 20 ноември от 9.00 часа пред постройката на " ВиК-Перник ".

Надежда Димова от уредниците съобщи пред Радио София, че главната причина за създалата се водна рецесия и подбуденото от нея публично неодобрение, е че не са били взети в точния момент

превантивни ограничения

по повод обезпечаването на различно водоснабдяване за регионалния град. По думите й сега е изцяло сринато доверието в институциите заради осведомителното затъмнение и разнопосочните изказвания.

Димова уточни, че съгласно нейните наблюдения локалното ВиК сдружение не съблюдава прецизно оповестените часове за стартиране и прекъсване на водата. По думите й, има данни, че водата в язовир " Студена " ще свърши доста по-рано от предстоящото, още в края на месец декември тази година.

Недоволните поданици упорстват за среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, регионалния шеф на Перник Ирена Соколова и шефа на " ВиК-Перник " Иван Витанов, с цел да отговорят персонално на въпросите на жителите. Важно е да бъде подложен и въпросът за установяване на виновниците за водната рецесия.

Кметът на Перник Станислав Владимиров призна, че наблюденията демонстрират, че няма понижение на дневното ползване на питейна вода, надлежно на оттока от язовира.

Важно е да бъдат оценени аргументите за това, само че те би трябвало да бъдат посочени от ВиК сдружението, само че неприятната връзка с водния оператор и незадоволителната достоверна информация води до

голям яд

и разпространяване на клюки в Перник.

На този стадий няма проблем с обезпечаването на вода за ежедневни потребности в общинските образователни и детски заведения, увери Владимиров. Той уточни, че в общината към момента не е постъпила информация за пригодността на водата от язовир " Долна Диканя " за потребление за питейни потребности. При позитивен резултат от проучването ще бъде пристъпено към построяването на механически уреди, посредством които в най-кратки периоди би трябвало да бъде трансферирана вода от този язовир към пречиствателната станция, ситуирана под язовир " Студена ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР