Перник. Ден на Паисий беше честван днес в село Кралев

...
Перник. Ден на Паисий беше честван днес в село Кралев
Коментари Харесай

Перник: Денят на Паисий Хилендарски беше отбелязан в село Кралев дол

Перник. Ден на Паисий беше празнуван през днешния ден в село Кралев дол. Това оповестиха от пресцентъра на Община Перник . Селото е измежду селищата в страната, претендиращи, че са родното място на създателя на " История славянобългарска ". Празникът се състоя в местността Калужерец при параклиса " Св. Преп. Паисий Хилендарски ", където е и Паисовата чешма. На него участваха кметът Вяра Церовска и нейните заместници, националният представител доктор Александър Александров, регионалният шеф Ирена Соколова и кметове на обитаеми места.
Кметът на Кралев дол Пламен Георгиев поздрави жителите и гостите на селото с празника. Той изрече признателност на хората и донорите построили параклиса в чест на Паисий Хилендарски.
„ Скъпи поданици и другари, за следващ път ще покажем от кое място е един от огромните българи - Паисий Хилендарски – от Кралев дол. Трябва да се повторя и би трябвало да се знае. Днес е един празник, в който за следващ път имаме опция да почерпим от нашата история – горделивост, самочувствие, достолепие. " И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат “, сподели кметът Вяра Церовска и по традиция направи подаяние от книги на локалното читалище. Сред пристигналите да почетат делото на Паисий беше и писателят-журналист Цанко Живков, посветил значително години от живота си да отстоява и доразвива тезата, че коренът на Паисий Хилендарски е от Кралев дол. По традиция на празника беше раздаден и курбан за здраве.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР