Перник да бъде присъединен към мрежата на Софийска вода и

...
Перник да бъде присъединен към мрежата на Софийска вода и
Коментари Харесай

Кметът на Перник поиска софийската вода

Перник да бъде причислен към мрежата на " Софийска вода " и да се доставя от язовир " Искър ", предлага кметът на Перник Станислав Владимиров.

Вчера стана известно, че градът ще премине на по-болезнен воден режим и ще се доставя едвам за 6 часа на ден поради дефицит на вода в локалния язовир " Студена ", от който се доставя.

В изявление за Би Ти Ви новоизбраният кмет, който е представител на Българска социалистическа партия, упрекна управлението на Министерството на районното развиване в безучастие и липса на действителни оферти за разрешаване на проблема. " Всеки час ни е значим, а от един месец търсим разновидности ", възмути се той.

Свързването на града със софийския водоизточник е един от разновидностите, разисквани през вчерашния ден на среща на работната група, която би трябвало да откри решение на казуса, се разбра от думите му. " Казано е, че " Софийска вода " не може да се включи. Но това може да реши казуса на перничани в дълготраен проект ", сподели кметът. На въпрос има ли метод водата да дойде от София, добави: " Всичко е допустимо, когато има воля от страната и институциите. " Обемът на язовир " Искър " е 25 пъти по-голям от " Студена " – капка в морето ще бъде присъединение на град с мащабите на Перник ", разяснява Владимиров.

Кметът сподели, че до срещата се е стигнало, откакто е отправил обществено рецензии, че работната група не заседава, макар заповедта на премиера Бойко Борисов от преди близо месец. " За един месец не се извършва нищо от това, което Министерство на регионалното развитие пое като задължения – не бяха направени спешни групи, които да спрат безбройните течове; няма нови водохващания, нови водоизточници и разновидности за спомагателна вода към язовир " Студена ", уточни той.

По думите на кмета единственото предложение за справяне с водната рецесия в града от страна на Министерство на регионалното развитие е било по-строгият режим. " Единствената воля за решение на казуса е от страна на премиера и от никой различен надолу по веригата ", добави той.

Кметът акцентира, че градът е на прикрит воден режим от към година поради неприятно ръководство и че като народен представител е задавал този въпрос още през септември, с цел да не бъде упрекнат, че го прави с политическа цел по време на предизборната акция.

Вчера той не е получил отговор какъв е действителният размер на язовир " Студена " и какъв е мъртвият размер, при достигането на който водата към този момент няма да е годна за пиянство.

Владимиров изрази вяра, че прокуратурата ще открие кой е виновен за обстановката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР