Перник. Чистотата на атмосферния въздух е тревожна тема, която вълнува

...
Перник. Чистотата на атмосферния въздух е тревожна тема, която вълнува
Коментари Харесай

Вяра Церовска, кмет на Перник: Чистотата на атмосферния въздух е тревожна тема, която вълнува всички жители на града

Перник. Чистотата на атмосферния въздух е тревожна тематика, която вълнува всички поданици на нашия град. Това е един доста значим интервал, в който институциите дружно с настоящите предприятия е належащо да осъзнаят, че казусът би трябвало да се реши по разпоредбите в изискванията на Закона. Убедена съм, че перничани ще имат топла вода и парно и това ще се случи скоро. Това съобщи кметът на Община Перник доктор Вяра Церовска по време на съвещание на Общинския съвет, оповестиха от пресцентъра на Общината . Тя подсети, че никой не би трябвало подценява обстоятелството, че публичните здания, учебни заведения и детски градини и доста жители употребяват услугата на ТЕЦ-а.
„ Но би трябвало да знаем, че замърсяването на града не идва от едно място, всички носим отговорността за това, тъй като огромна част от нас се отопляват на твърдо гориво “, уточни тя
Мерките, които е подхванала Община Перник за справяне с казуса, включват към този момент направената Програма за качеството на атмосферния въздух. В тази връзка следва необятно публично разискване на 24 септември.
Кметът напомни, че още през предишния месец в Общината са постъпили капиталови планове, свързани с горене на боклуци и RDF.
„ През месец ноември 2018 г организирах първата среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, в която обсъдихме проблемите свързани с чистотата на въздуха. Той одобри моята позиция като кмет и на перничани и бяха отхвърлени всички капиталово желание “, посочи още тя. По думите ѝ през актуалната година също са подадени доста сигнали за тежка миризма и замърсяване на въздуха в кварталите.
„ Това беше повода с Регионална инспекция за опазване на околната среда да извърши голям брой инспекции. 16 са инспекциите от началото на тази година. В тях взе участие специалисти на общинската администрация и нейното управление. Със съдействието на Министерство на околната среда и водите и институциите един от посочените за главен замърсител на Перник прекрати своята активност. В момента оттова се реализира изнасяне на биомаса и следва да извозен отпадъкът на RDF, който се намира на предпазване “, уточни Вяра Церовска.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР