Перник. 28-ят Международен фестивал на маскарадните игри Сурва беше едно

...
Перник. 28-ят Международен фестивал на маскарадните игри Сурва беше едно
Коментари Харесай

Вяра Церовска, кмет на Община Перник: 28-ят Международен фестивал на маскарадните игри Сурва беше едно уникално събитие

Перник. „ 28-ят Международен фестивал на маскарадните игри " Сурва " беше едно неповторимо събитие. Поздравявам всички участници, които се показаха ослепително пред нас перничани и пред повече от 250 хиляди посетители и другари на нашия град, от всяка точка на Света ”.С тези думи се обърна към всички кметът на Община Перник Вяра Церовска на специфичната гала в Двореца на културата, на която бяха раздадени премиите на отличените на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри „ Сурва 2019 “, оповестиха от пресцентъра на Община Перник .
„ Всички бяхте превъзходни, приветствам ви за силата, която вложихте, с цел да бъде празникът толкоз прекрасен. В този фестивал няма спечелили. Всяка една група беше доста красива и в случай че би трябвало да ни питате нас феновете, ще кажем, че всеки един от вас е бил най-хубавият. Сигурна съм, че подготовката за идващия фестивал ще стартира с още повече възторг, тъй като с неспокойствие чакаме Сурва 2020! ”, сподели кметът пред всички, на които журито присъди награди на тазгодишната фиеста.
По традиция всички участници в празника минаха по червен килим, а старта на формалното празненство беше обещано с невероятни осъществявания на девойките и музикантите от АНПТ „ Граовска младост ”.
При връчването на премиите участваха и зам.-кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев и Денислав Захариев, както и секретарят на Общината Радослава Манова, които също благодариха на всички участници за съхраняването на традицията и обичаите. На церемонията участва и националният представител от ГЕРБ доктор Александър Александров.
Призове бяха дадени и от регионалния шеф Ирена Соколова и шефа на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.
Със мощни овации присъстващите възнаградиха връчването на премията на златните маски на сурвакарската група от пернишкото село Кралев дол и кукерската група от бургаското село Долно Езерово.
За следващ път Перник и хилядите посетители съпреживяха магията на този неповторим фестивал. Това нямаше да се случи без присъединяване на маскарадни групи от всички краища на България – носители и пазители на една вековна традиция - Перник посрещна над 7 500 участници, дефилираха над 120 групи от България и 19 задгранични групи.
Ръководителите на групите и кметовете на обитаеми места изрекоха специфична признателност на управлението на община Перник за чудесната организация на 28-то издание на интернационалния фестивал „ Сурва ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР