Перник. 110 години от обявяването на Независимостта на България отбелязаха

...
Перник. 110 години от обявяването на Независимостта на България отбелязаха
Коментари Харесай

Вяра Церовкса, кмет на Перник: Независимост означава свобода и воля за достоен живот, тя е изживяната мъдрост от нашата история и изгражда бъдещето на нашите деца

Перник. 110 години от оповестяването на Независимостта на България означиха перничани и отрупаха с венци и цветя паметника на Кракра Пернишки. Това оповестиха от пресцентъра на Община Перник . Представители на локалната и държавната власт в лицето на кмета Вяра Церовска и екипът й, народните представители, регионалният шеф Ирена Соколова, ръководителят на Общински съвет Иво Савов, кметът на кв. „ Изток “ Емил Костадинов, политици и жители сведоха глави и отдадоха респект на героите, посветили живота си на свободата и независимостта. След това всички се включиха в шествието, предвождано от Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов, до Двореца на културата. Там беше повдигнат националният байрак, а кметът Вяра Церовска поздрави перничани с празника и напомни значими исторически обстоятелства.
„ На тази велика дата – 22 септември 1908 година, българите потвърдиха на Европа и целия свят, че са мощна и почтена нация, способна да устои през размирните времена, да резервира своята еднаквост и борбеност, горделивост и съзнание, да отбрани своя народен блян. Нация, която в зората на своята държавност съумя да покаже политическа зрялост и дипломатически нюх в името на България. Хилядолетната история слага пред нас отговорността да работим дружно, като същински патриоти, за свободна и демократична България. Независимост значи независимост и воля за заслужен живот, тя е изживяната мъдрост от нашата история и построява бъдещето на нашите деца! ”, сподели в словото си кметът.
По думите й в този ден отдаваме заслужена респект на тези, които ни дадоха урок по родолюбие и национализъм и да бъдем почтени наследници на нашите предшественици, да имаме тяхната мъдрост и проницателност за бъдещето.
Областният шеф Ирена Соколова също поздрави перничани с Деня на независимостта с думите: „ Денят на Независимостта е урок и по едно и също време обръщение за това, че когато сме сплотени и единни, реализираме доста повече и чертаем по-добро бъдеще. Бъдеще, в което ние и нашите деца ще живеем в цивилизован свят, лишен от борби и разцепление! “
Празникът приключи с концерт на Ансамбъла за национални песни и танци ”Граовска младост ”, с основен живописен началник Венцислав Андонов, хореограф Тодор Тодоров и началник на Вокалното студио Силвия Симеонова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР