Периодът на самоизолация може да бъде полезен за това всеки

...
Периодът на самоизолация може да бъде полезен за това всеки
Коментари Харесай

Забравете за будилника по време на карантина

Периодът на самоизолация може да бъде потребен за това всеки човек да дефинира потребността си от сън и да се откаже от използването на будилник, като разчита на вътрешния си часовник, счита ръководителят на Центъра по медицина на съня в Московския държавен университет Александър Калинкин, съобщи ТАСС. Според лекаря това може доста да сходни качеството на нощната отмора.

" Основният съвет в този момент е хората да не употребяват будилник, изключително в сегашната обстановка, защото никой от нас на процедура не бърза за на никое място в обстановката на международна рецесия. Сънят би трябвало да е в такова количество и качество че да ви разреши да се будите сами ", добавя лекарят.

Според него потреблението на будилник, изключително звуков, води до хронична липса на сън, „ което се отразява освен на благосъстоянието и качеството на живот, само че даже и на интензивността на генома ".

Според Калинкин продължителността на съня сигурно въздейства на положението на имунната система. " Към момента няма проучвания дали количеството сън въздейства върху по-трудното заразяване с ковид, само че такива проучвания са правени за грипа - сигурно рискът от заболяване при човек, който спи повече от седем часа, спрямо човек, който спи по-малко от пет часа, се понижава с 250%. "

Лекарят поучава и по какъв начин всеки човек да дефинира от какъв брой сън има потребност: в случай че в работен ден човек, който не е почивал, и е спал дълготрайно без да се буди с будилник, се разсъни деятелен, отпочинал и в положително въодушевление, значи това е неговата потребност от сън. Нужните часове сън са самостоятелни и за хора над 18 години те са от седем до девет часа, само че границите сред шест и 10 часа също са допустими.

Според скорошни проучвания на съня хората са почнали да си лягат и да заспят 30 минути по-рано. " Това е доста добре, тъй като множеството хора имат изместване във етапа на заспиване до късни часове. Така че по-рано заспиването и ставането ще бъдат удобни ", сподели специалистът.

Ако пък по някаква причина сънят през нощта е нарушен, то човек може да си отпочине денем. " Ако човек не спи през нощта, може да подремне денем, като подобен сън би трябвало да е къс - не повече от 30 минути ", предизвести лекарят. " Ако човек " надвиши " нормата си от дневен сън, ще наруши заспиването вечерта, като този развой може да докара до хронично бодърствуване. Ето за какво дневният сън би трябвало или да е къс, или да отсъства напълно ".

Лекарят е изследвал и връзката сред директната слънчева светлина и нарушаванията на съня. Слънцето е главен регулатор на етапите на заспиване и пробуждане у индивида.

" Трябва да се опитаме да прекараме оптимално време на слънчево място денем. Ясно е, че по време на карантината прекарваме повече време вкъщи. В подобен случай завесите би трябвало да бъдат отворени колкото е допустимо повече ", споделя Калинкин.

Минимизирането на кофеинови храни, тютюн и алкохол също ще помогне за здравословен сън. " Когато пие, човек може да заспи по-бързо, само че тогава нормално се разсънва измежду нощ ", изясни експертът. " Можете да пиете кафе, само че в случай че това се отразява на качеството на съня, тогава би трябвало да извършите избор, което е по-важно: качеството на съня или силата за час-два ", поучава лекарят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР