Период на глобални промени преди 42 000 години е резултат

...
Период на глобални промени преди 42 000 години е резултат
Коментари Харесай

Земното магнитно поле е разменило полюсите си преди 42 000 години

Период на световни промени преди 42 000 години е резултат от промяна на полюсите на земното магнитно поле, заяви Сайънс алърт.

Според данни от проучване на радиовъглерода в пръстените на антични дървета в Нова Зеландия, рискови климатични прояви през няколко века, всеобщо изгубване на типове и даже промени в човешкото държание могат да бъдат свързани директно със промяната на полярността на земното магнитно поле.

Учените, ръководени от Крис Търни от университета на Нов Южен Уелс в Австралия, са изследвали антични новозеландски дървета каури, непокътнати в седимент на 40 000 години. Така те са открили, че интервалът на замяна на полюсите е траял към 800 години. Преди него магнитното поле е било най-слабо, съвсем е липсвало и земният радиационен щит на процедура не е съществувал.

Тогава магнитното поле на Слънцето също е отслабнало няколко пъти и слънчевата интензивност е намаляла.

Отслабеното магнитно поле е провокирало обилни промени в атмосферния озон на Земята и последствията от тях са били огромни. Имало е електрически стихии и зрелищни полярни сияния. Климатът по целия свят се е трансформирал.

" Нефилтрираната радиация от космоса е разкъсвала частиците въздух в земната атмосфера, отделяла е електроните и е излъчвала светлина. Този развой се назовава йонизация. Йонизираният въздух е " изпържил " озоновия пласт и е провокирал вълна от климатични промени по целия свят " - изяснява Търни.

Това подхожда на известното за измененията в климата и околната среда от други източници, да вземем за пример загадъчното изгубване на мегафауната в Австралия. От това време са и някои от най-старите пещерни рисунки, евентуално тъй като хората са се задържали на закрито.

Статия за проучването е оповестена в сп. " Сайънс ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР