Периметърът на забрани и ограничения се разширява, хватката около пушачите

...
Периметърът на забрани и ограничения се разширява, хватката около пушачите
Коментари Харесай

Там, където забраните не работят

Периметърът на забрани и ограничавания се уголемява, хватката към пушачите от ден на ден се стяга, само че до цялостна победа над порочния табиет надали ще се стигне в миналото.

1,1 милиарда души в света пушат разнообразни типове тютюневи произведения, като 720 млн. души от тях са в групата на „ закоравелите пушачи ” и димят с цигарата всеки ден.

Независимо от засилващите се рестрикции, броят им ще се усилва и към 2025 година, по данни на СЗО настойчиво пушещите ще надвишават 1,25 милиарда души. Това ще бъдат хора, които ще пушат, пропушат или не престават да пушат, изцяло осъзнавайки рисковете за здравето си. Очевидно е, че стигматизирането не е решение.

Има и различен метод – понижаване на вредата. Това е от дълго време позната и прилагана идея за публично здраве в разнообразни области и сфери на обществения живот. На този принцип са измислени и въведени в приложимост каските за мотоциклетистите и защитните колани в колите.

Все повече органи за запазване на публичното здраве и специалисти считат, че тази идея има своето място наред с напъните за предварителна защита на тютюнопушенето и насърчаването на цялостен отвод от цигарите. Според тях би трябвало да се мисли и работи и за обезпечаване на по-малко нездравословни други възможности за пушачите, „ които не могат или не желаят да спрат да пушат. ”

Някои покровители за публичното здраве, които от дълго време се борят с тютюнопушенето, даже стигат още по-далеч и признават, че тютюневата промишленост може да изиграе решаваща роля за понижаване на вредата от пушенето посредством създаване и предложение на по-малко нездравословни други възможности на цигарите.Те обаче акцентират, че разработваните артикули би трябвало да дават отговор на две елементарни условия:

- Да носят по-малък риск при продължителна приложимост

- Напълно да удовлетворят пушачите, които изберат да употребяват този вид артикули. Тоест, в случай че даден различен артикул е с потвърдено по-нисък рисков профил, само че не се възприема като ефикасен сурогат на обичайните цигари от пълнолетните пушачи, то неговото позитивно влияние за публичното здраве няма да има нужния резултат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР