Перфектният сандвич от машина е поне два пъти по-евтин от

...
Перфектният сандвич от машина е поне два пъти по-евтин от
Коментари Харесай

Робот прави по 400 бургера на час

Перфектният сандвич от машина е най-малко два пъти по-евтин от обичайните


Знаете ли кой е най-вкусният бургер? Този, подготвен от робот! Така най-малко настояват от US компанията Creator, основала първата изцяло автоматизирана машина за подготвяне на бургери.

Човешкият фактор в използването и приложението й се свежда единствено до зареждане на артикули, заявяване на поръчката и по-късно сервирането на храната на клиента. По проект скоро набирането на поръчката би трябвало да отпадне, защото в развой на създаване е мобилно приложение за смарт телефони, през което всеки клиент ще може самичък да декларира всички детайлности за стремежи бургер.

Именно сведената до най-малко роля на човешкия фактор е една от аргументите за това Creator да твърди, че сандвичите от робот са най-вкусните. Перфектно програмираната машина изпича тъкмо както би трябвало и кюфтето, и питката, и няма метод да ги препече или пък да ги сервира недопечени. Има и още една значима специфичност в приготвяния от робот бургер – месото за кюфтето е прясно смляно в машината, което се случва едвам след поръчката. А по този начин кюфтето е обезпечено най-сочно и ароматно.

Пилотният план за готвач робот към този момент започва в ресторант в Сан Франциско, който наподобява и мирише по-скоро като салатен бар, в сравнение с като място, където се пекат бургери. Цялата процедура по приготвянето на храната хем става пред очите на клиента, хем е зад стъклени загради, които излагат на показ всички артикули, само че пък скриват миризмите. Има обаче и изключения – мелачката за месо и мястото за печенето му са скрити зад железни елементи, с цел да не се излага на показ малко по-бруталният детайл от готвенето.

“Смятам този ресторант за най-прозрачния в света ”, споделя Алекс Валдакос – 33-годишният създател на Creator, компания, произвеждаща всевъзможни машини за кулинарията.

Алекс има “бургерско ” родословие – фамилията му има верига заведения за хранене за въпросните сандвичи в Южна Калифорния. “Когато правиш по 400 бургера всеки ден неизбежно си задаваш въпроса по какъв начин да улесниш процеса ”, споделя Валдакос. Оттам и тръгнала концепцията му за “поточна линия ” за бургери. А задачата му е потенциалът на роботите му също да доближи 400, само че не за ден, а за час. В момента са създадени две такива машини, които могат да вършат по до 120 сандвича на час, само че работата по достигането на заложения най-много продължава. Приготвянето на един бургер лишава пет минути.

Подобно на гения Стив Джобс – починалият към този момент основател на “Епъл ”, Алекс Валдакос стартира работа по робота в гаража на родителите си през 2010 година, а две години по-късно основава компанията Creator. “По това време беше доста по-секси да разработваш автомобил без водач да вземем за пример, в сравнение с робот за бургери ”, признава предприемачът. Но продължава да има вяра в тогавашното си разбиране – че готварството също е област, в която технологиите ще навлизат все по-масово и трайно.

 TECH: Rise of the burger bot
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР