Перфектен шофьор сте, но имате малък проблем - нямате книжка,

...
Перфектен шофьор сте, но имате малък проблем - нямате книжка,
Коментари Харесай

Искате шофьорска книжка без курс и листовки? Няма проблем: 1600 лева и е ваша

Перфектен водач сте, само че имате " дребен " проблем - нямате брошура, а не ви се губи време с курсове, изпити по доктрина и кормуване. Или желаете да наемете някой за водач, само че той е необразован и няма късмет с листовките. Няма проблем! Достатъчни са имена, ЕГН, адрес, автограф на бял лист, няколко дни самообладание, избрана сума и готово: получавате изцяло легална шофьорска брошура.

Оферти като описаната не са нито секрети, нито необикновени. Напротив - разгласяват се толкоз постоянно в обществени Facebook групи, че са станали тривиални - консуматори ги подминават, като че ли е изцяло в реда на нещата да си купиш брошура или тапия.

Попадаме на такава в обществената Facebook група " Търся, продавам, правя подарък ". Отправя я Mim Ivanova, която с изключение на шофьорски книжки предлага и " изцяло легални " дипломи за приключено обучение.



Тя не е единствената търговка - регистриран като Галин предлага цялостната палитра от нелегално добити документи:



Свързваме се с трети продавач, регистриран като Ivaylo Georgiev, посредством Вайбър и желаеме оферта.

Представяме се за полуграмотна госпожица, която за n-ти път не може да пребори листовките. Питаме какъв брой коства шофьорска брошура, категория B и Ivaylo съответно ни осведоми.

Цената за категория В е 1600 лв., процедурата лишава 7-8 дни, а документи, които вадим - написа той - " се издават непосредствено посредством КАТ и са изцяло легални ".





Плащането - продължава продавачът - се прави, откакто клиентът види документа, парите се превеждат по банков път.

" За да поръчате, са нужни три имена, ЕГН, местораждане, обитаемо място по адресна регистрация, фотография и автограф на бял лист ", добавя той.

Проблемът с пазаруването на шофьорски книжки у нас несъмнено е доста сериозен. След оповестяването на гладната стачка на дисидента Николай Колев-Босия бе основана изключителна парламентарна комисия, която да проверява сигналите за корупция в Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " (ИААА), която изпитва кандидат-шофьорите. 

Миналото лято ГДБОП направи акция и арестува 12 души от общо 16 изпитващи от ДАИ-София за продажба на шофьорски книжки. В момента всички те си стоят на работа. Ресорният зам.-министър на превоза, който дава отговор за ИААА, Ангел Попов е с импортиран в съда обвинителен акт за машинация. Прокуратурата изиска и отстраняването му от работа, само че заместникът на Московски, който е прочут с прякора си Геле Линейката, настойчиво отхвърля да си тръгне. Попов изрично отхвърля във ведомството да се продават шофьорски книжки и да има корупция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР