Per aspera ad astra. (Чрез мъчнотии към звездите, лат., Сенека)Астрологията

...
Per aspera ad astra. (Чрез мъчнотии към звездите, лат., Сенека)Астрологията
Коментари Харесай

Заблудите на астрологията

Per aspera ad astra.
(Чрез мъчнотии към звездите, лат., Сенека)

Астрологията е привлекателна окултна лъженаука, която се занимава с въздействието на планетите върху земния живот на обособения субект и дори върху развиването на цели страни (т. нар. мунданна астрология). Тя е неотменна част от днешната всеобща просвета. Трябва дебело да се подчертае, че астролозите вършат своите прогнози извънредно въз основата на придвижването на планетите от нашата Слънчева система, а не на разположението на звездите. Често срещаният израз в масмедиите "Какво споделят (вещаят) звездите " е погрешен. Наистина, има дял от астрологията, който регистрира въздействието на някои по-ярки звезди - като Сириус, Бетелгейзе, Арктур и други, само че не е за необятна, всеобща приложимост.

В древността не се е правила разлика сред астрономия и астрология. Познанието за небесните тела е било сакрално. До откриването на телескопа с невъоръжено око са могли да се следят единствено "петте типичен планети ": Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Древните учени са считали нашия сателит Луната, както и нашата централна звезда Слънцето също за елементарни планети. Съвсем по същия метод актуалната астрология третира Слънцето и Луната. Ето първата основна разлика сред науката астрономия и лъженауката астрология! Петте типичен планети плюс Луната и Слънцето вършат известната свещена цифра 7, хармонираща с дните в седмицата и с осемте небесни сфери (7 + 1), които при придвижването си пораждат музика, откъдето произлиза осемстепенната нотна стълбица от долно до горно "до ". (Осмата най-крайна сфера е била сферата на така наречен неподвижни звезди). В такова божествено - красиво построение, само че за жалост неправилно, са вярвали изключително мощно великите Питагор и Платон. След откриването на планетите Уран, Нептун и Плутон хармонията, учредена на 7, се е нарушила и музиката на небесните сфери е престанала "да се чува ".

Въпросът "Коя зодия си? " е погрешен. По-прецизното е да се пита: "Кой е твоя безоблачен знак? ", "What's your sun sign? ", както се показват британско говорещите, въпреки че и те постоянно бъркат въпроса. "Аз съм Телец, тъй като в деня и часа на моето раждане Слънцето се е намирало в зодиакално съзвездие Телец " - би бил педантично-точният отговор. Така или другояче, във всекидневието под "зодия " се схваща едно от дванадесетте зодиакални съзвездия. Нека ги разгледаме по-подробно.

Аналогично на земните географски координати дължина и широчина науката е разграфила небесната сфера на небесни дължини и ширини с сложни названия, надлежно "ректасцензии " и "деклинации ". Съгласно актуалната формулировка на Международния астрономически съюз, съзвездие е област от небесната сфера с ясно избрани граници. Разбира се, границите на всяко съзвездие са обрисувани по линиите на небесните координати, които граници образуват бранша, в който се намира самото съзвездие. И по този начин броят на всички съзвездия е 88, само че звездното небе е разграничено на 89 бранша. Това е поради съзвездието Змия, чийто бранш е разграничен на две от бранша на Змиеносец.

На всеки земен наблюдаващ му се коства, че Слънцето се върти към Земята, а не както е в реалност. От позиция на Земята Слънцето прави два типа придвижване. Едното, несъмнено, е дневното придвижване от изток на запад. Другото не е по този начин явно и е личното годишно придвижване на Слънцето от запад на изток. Именно освен това годишно придвижване центърът на слънчевия диск следва своя неизменим път през зодиакалните съзвездия и разказва своя траектория, наречена еклиптика. Еклиптиката е окръжност и като такава е разграничена на 360 градуса. Според астрологията секторите на 12-те зодиакални съзвездия отсичат равни дъги от по 30 градуса от еклиптиката. Но астрономическата действителност е напълно друга. Най-малка дъга от еклиптиката отсича секторът на съзвездието Скорпион - единствено 6 градуса. Най-голяма дъга от еклиптиката се пада на съзвездието Дева - цели 44 градуса. Това значи, че движейки се по непрекъснатата си траектория - еклиптиката, с ъглова скорост към 1 градус на денонощие, Слънцето ще остане в рамките на съзвездието Скорпион единствено към шест денонощия, а в Дева 44 денонощия!
Слънцето минава и през упоменатото съзвездие Змиеносец за 17 денонощия. Безспорно то е 13-о зодиакално съзвездие, само че изцяло пренебрегнато от астролозите, с цел да не се наруши сакралното число 12 - броят на зодиите. По този мотив от време на време астролозите изпадат в смешно състояние. Така да вземем за пример през цялата 2016 година планетата Сатурн се намираше в Змиеносец, само че сякаш точните астрологически таблици, наречени ефемериди, сочеха Сатурн в Стрелец!

През II век преди Христа ученият Хипарх е разкрил едно астрономическо събитие, което би трябвало да бележи краха на астрологията. Удивително е обаче по какъв начин изкусно астролозите са съумели да извърнат нещата в своя изгода. Става дума за явлението прецесия на земната ос.

При околоосното въртене на Земята самата земна ос "не мирува " и трансформира направлението си в пространството. Много постепенно, за към 26 000 години, тя разказва една конична квадратура, чийто отвор е ориентиран към северния небесен полюс. Вследствие на това събитие равноденствената точка, която е пресечна точка на еклиптиката с небесния екватор, също за към 26 000 години, обхожда всички зодиакални съзвездия, и то в посока, противоположна на придвижването на Слънцето. На 21 март Слънцето се намира в пролетната равноденствена точка, която дата е началото на зодия Овен (Овен - от 21 март до 20 април). Но заради прецесията пролетната равноденствена точка в реалност - астрономически, от дълго време не е в съзвездие Овен, а е в съзвездие Риби. Аналогично пренасяне по еклиптиката е станало с точките на есенното равноденствие, зимното слънцестоене и лятното слънцестоене. Резултатът е, че в наши дни никоя зодия не е на мястото си. Ето по какъв начин наподобяват границите на зодиите, според науката астрономия:

Стрелец: 19 декември - 21 януари
Козирог: 22 януари - 16 февруари
Водолей: 17 февруари - 12 март
Риби: 13 март - 18 април
Овен: 19 април - 14 май
Телец: 15 май - 21 юни
Близнаци: 22 юни - 21 юли
Рак: 22 юли - 11 август
Лъв: 12 август - 17 септември
Дева: 18 септември - 31 октомври
Везни: 1 ноември - 22 ноември
Скорпион: 23 ноември - 30 ноември
Змиеносец (13-тата "зодия "): 1 декември - 18 декември

След откритието на прецесията на земната ос астролозите не са паднали духом от явното разбъркване на зодиите, само че са престанали да следят красивото нощно звездно небе и са забили нос в астрологическите таблици. Престанали са да споделят, че някой е роден под еди-кое си зодиакално съзвездие и към този момент споделят: "роден под знака на… (следва зодията) ". Отдавна зодиакалният знак няма никакъв астрономически смисъл. Обаче упоменатият интервал от към 26 000 година астролозите са го трансформирали в успех. За 26 000 години пролетната равноденствена точка престоява във всяка зодия към 2100 години, който интервал те назовават ера или епоха (age). Преди към 4000 година преди Христа пролетната равновесна точка е била в зодия Телец - била е ерата на Телеца, последвана от ерите Овен и Риби. Макар че действително въпросната точка в този момент е в Риби, астролозите сметнаха, че още при започване на 60-те години на ХХ век настава ерата на Водолея, западното публично придвижване "New Age ", както е известно.
Астролозите у нас постоянно загатват "ретроградния Меркурий ", станал към този момент нарицателен. Кога една планета е ретроградна, движейки се по орбитата си?

Както Слънцето, по този начин и Луната и всички планети правят два типа придвижване: Увлечени от общото непрекъснато въртене на небесната сфера, те се движат от изток на запад. Другото придвижване е личното им придвижване от запад на изток, видимо при по-дълго следене на Луната и планетите на фона на звездите при ясно нощно небе. За известно време някоя планета може да се движи по орбитата си назад - от изток на запад, което е в действителност ретроградното придвижване, и по-късно да продължи директното си придвижване - от запад на изток. Така планетната орбита може да образува "примка ", показана на фиг. 1. Само че краткотрайното ретроградно придвижване на планетите е чиста заблуда, подбудена от нашите сетива. Когато планетата Земя по своята орбита изпреварва някоя планета, на нас ни се коства, че за известно време изпреварената планета се движи назад. Аналогично е ситуацията от гледната точка на автомобил, когато на автомагистрала изпреварва друга кола.
Слънцето и Луната в никакъв случай не са ретроградни!

Иван Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР