Пептидите играят решаваща роля при лечението на редица здравословни състояния,

...
Пептидите играят решаваща роля при лечението на редица здравословни състояния,
Коментари Харесай

Пептиди за отслабване – Какво трябва да знаете?

Пептидите играят решаваща роля при лекуването на редица здравословни положения, а някои са предопределени за намаляване при лица с наднормено тегло или затлъстяване и обвързваните с тях проблеми.

Пептидите са къси вериги от аминокиселини, образуващи градивните детайли на протеините в тялото.

Терапевтичните пептиди са основани за справяне с разнообразни здравословни проблеми като диабет вид 2, ХИВ и синдром на раздразнените вътрешности.

Наскоро лекарите започнаха да предписват пептиди като средство за подкрепяне на загубата на тегло.

Ето къс обзор на пептидите за намаляване, в това число кои са най-ефективните, както и евентуалните странични резултати, свързани с използването им.

Могат ли пептидите да оказват помощ за намаляване?

Да, несъмнено. Докато в началото задачата на пептидите не била особено за намаляване, с течение на времето се забелязало, че хората, които ги употребяват, са склонни да изпитват загуба на тегло.

Един съответен вид, глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1) и неговите рецепторни агонисти, са посочили капацитет за подкрепяне на загубата на тегло.

Те главно подтикват освобождението на инсулин, подобрявайки равнищата на кръвната захар, което ги прави постоянно употребявани при лекуване на диабет вид 2.

Освен това, GLP-1 и неговите агонисти могат да окажат въздействие върху намаляването на апетита и поощряване на възприятието за задоволеност. Когато хората не усещат апетит и са сити, те евентуално ще употребяват по-малко калории, което води до постепенна загуба на тегло.

Важно е да се означи, че пептидите може да не доведат до идентични резултати за загуба на тегло за всички.

Други фактори, като диета, привички за извършения, персонална здравна история и самостоятелни реакции към пептидни медикаменти, също играят решаваща роля.

Кои са най-хубавите пептиди за намаляване?

Няколко пептидни медикаменти се оферират на пазара, като инжекции за намаляване. Journal of Obesity & Metabolic Syndrome разпознава някои от тях като „ идващото потомство “ медикаменти за намаляване.

Важно е да се подчертае, че изборът на съответно пептидно лекарство за намаляване би трябвало да се направи след консултация със здравен експерт.

Вашият доктор може да ви помогне да определите най-подходящия вид въз основа на вашите самостоятелни здравни потребности и съображения.

Семаглутид

Семаглутидът сега се счита за удивително пептидно лекарство. Като GLP-1 рецепторен агонист, той е етикетиран за лекуване на диабет вид 2 под марката Ozempic и за затлъстяване под марката Wegovy. Обикновено се ползва посредством инжекция един път седмично.

Изследванията демонстрират, че резултатите на семаглутид за загуба на тегло са обещаващи, изключително в първата година от лекуването. Въпреки това е значимо да се означи, че ефикасността може да доближи плато към 60-та седмица от лекуването.

Както при всяко лекарство, използването и успеваемостта му би трябвало да се обсъдят със здравен експерт.

Лираглутид

Лираглутид, продаван под марката Saxenda, е различен GLP-1 рецепторен агонист, особено утвърден за загуба на тегло.

Признат е за понижаване на апетита и подкрепяне на хората да поддържат загуба на тегло за най-малко една година. Това лекарство нормално се ползва посредством инжекция един път на ден.

Струва си да се подчертае, че както семаглутид, по този начин и лираглутид се смятат за „ доста ефикасни “ принадлежности за намаляване.

Въпреки това, някои специалисти допускат, че семаглутид може да предложи повече спрямо лираглутид.

Както при всяко лекарство, извънредно значимо е да се консултирате със здравен експерт, с цел да определите най-подходящия вид въз основа на самостоятелните здравни потребности и съображения.

Тирзепатид

Тирзепатид, предлаган под комерсиалната марка Mounjaro, е различен GLP-1 рецепторен агонист, употребен най-вече за лекуване на диабет вид 2.

В изследване, включващо над 2500 възрастни, приемащи разнообразни дози тирзепатид (вариращи от 5 мг до 15 мг), са имали „ доста и дълготрайно “ понижаване на тежестта за 72 седмици спрямо тези, които са получавали плацебо.

Въпреки че това лекарство е утвърдено за лекуване на диабет, то може да се употребява не по предопределение за справяне с проблемите, свързани със затлъстяването.

Обикновено тирзепатид се ползва посредством инжекция един път седмично. Както при всяко лекарство, използването му за намаляване или друга цел би трябвало да се разиска със здравен експерт.

Колко можете да отслабнете с пептиди?

Ефективността на отслабването с пептиди може да варира сред обособените човеци и постоянно се въздейства от характерния пептид и дозата.

В клинично изпитване на Ozempic (семаглутид) участниците са имали забележителна загуба на тегло, като 8,3% от телесното им тегло са изгубили за една година в съпоставяне със единствено 2,2% в контролната група. 

Други отчети за разнообразни пептиди откриха следното:

  1. Wegovy (семаглутид): Участниците са изгубили приблизително 14,9% от телесното си тегло спрямо 2,4% в плацебо групата за интервал от 68 седмици.
  2. Лираглутид (Saxenda): Индивидите са изгубили към 8% от телесното си тегло спрямо 2,6% в контролната група за интервал от 56 седмици.
  3. Тирзепатид (Mounjaro): Докладва се до 15% загуба на телесно тегло в края на 72-седмичен интервал на изследване.

Освен това, комбинирането на пептиди с извършения е потвърдено даже по-ефективно.

В едно изследване на лираглутид участниците, които са приемали лекарството и са се занимавали с извършения с умерена или огромна активност, са понижили тежестта си и телесните си мазнини два пъти повече от тези, които са приемали единствено лекарството.

Също по този начин усъвършенства инсулиновата сензитивност, сърдечно-съдовата форма и цялостното богатство.

Имате ли потребност от рецепта, с цел да получите пептиди за намаляване?

Получаването на пептидни медикаменти изисква рецепта и тяхното приложение може да бъде всекидневно или седмично, посредством инжекции или перорален банкет.

Понастоящем Wegovy (семаглутид) е утвърден за приложимост при лица с показател на телесна маса (ИТМ) в категорията на затлъстяването (ИТМ 30 или повече) или такива с наднормено тегло (ИТМ 27 или повече) и имат най-малко един здравословно положение, обвързвано с тежестта, като високо кръвно налягане, диабет вид 2 или висок холестерол.

Важно е да се означи, че други пептидни медикаменти може да имат разнообразни показания за приложимост и насоки за дозиране.

За да определите дали тези медикаменти са подобаващи за вас и дават отговор на вашите здравни цели, се предлага да се консултирате с вашия доктор.

Те могат да дават персонализирани препоръки въз основа на вашето самостоятелно здравословно положение и потребности.

Има ли странични резултати от приема на пептиди за намаляване?

Най-честите странични резултати, свързани с GLP-1 рецепторни агонисти, в това число пептиди като семаглутид, лираглутид и тирзепатид, са стомашно-чревни проблеми като гадене, запек и диария.

Тези резултати нормално са леки до умерени и могат да станат по-забележими, когато дозите се усилят.

Интересното е, че учените означават, че хората, които изпитват стомашно-чревни проблеми, могат да реализират малко по-голяма загуба на тегло спрямо тези, които не срещат тези странични резултати.

Важно е да съобщите за всички странични резултати на вашия доктор, защото той може да ви даде насоки за тяхното ръководство и да предпише поправяне на дозата, в случай че е належащо.

Заключение

Загубата на единствено 5% от телесното тегло може да има обилни изгоди за здравето, намалявайки риска от сърдечно-съдови болести и други здравословни проблеми, свързани със затлъстяването.

Пептидните медикаменти могат да бъдат потребна алтернатива за загуба на тегло и за лекуване на положения като диабет вид 2. Вашият доктор може да ви насочи за вярната приложимост на тези медикаменти и да следи тяхната успеваемост.

Освен това вашият доктор може да ви насочи към диетолог или други медицински експерти, които могат да дават експертни насоки по отношение на диетата и упражненията, като в допълнение усъвършенстват задачите ви за намаляване и реализиране на по-добро здраве.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР