Пеперудите наричани още Люспестокрили“ или Люспокрили“ са разред летящи насекоми.

...
Пеперудите наричани още Люспестокрили“ или Люспокрили“ са разред летящи насекоми.
Коментари Харесай

27 любопитни факта за пеперудите

Пеперудите наричани още „ Люспестокрили “ или „ Люспокрили “ са разред летящи инсекти. Разредът включва също по този начин нощните пеперуди и молците. Често бива разделян на две групи (подразреди, инфраразреди, суперсемейства или по-рядко надсемейства съгласно другите автори), сплотяващи нощни пеперуди и молци в едната и дневни пеперуди в другата.
Крилете са 2 двойки с обсег от 55 мм до 30 см, покрити с друго оцветени люспи. Развитието е с цялостна трансформация, т.е. пеперудите минават през четири стадия по време на своето развиване:
- яйце
- ларва, известна още като гъсеница
- какавида
- стара пеперуда 

27 забавни обстоятелството за пеперудите 1. В целия свят има над 17 500 регистрирани типа пеперуди. 
2. Пеперудите принадлежат към класа на насекомите Lepidoptera, които се характеризират с огромните си люспести крила.
3. Пеперудите монарх мигрират, с цел да избягат от студа, а не да се развъждат противоположно на общоприетото поверие.
4. Пеперудите монарх са единственото насекомо в целия свят, което пътува приблизително над 2500 благи всяка зима.
5. Въпреки че монархът е единствената пеперуда, която покрива това огромно разстояние, доста типове пеперуди бягат от метеорологичните условия през зимата, като да вземем за пример облачният шкипер, аления адмирал, безоблачната сяра и американската дама.

7. Пеперудите нямат вкусови рецептори, а по-скоро датчици, ситуирани под краката им.
8. Те могат да видят оттатък ултравиолетовия набор и очите им се състоят от мрежа от 6000 лещи.
9. Знаете ли, че доста възрастни пеперуди въобще не отделят изпражнения? В интерес на истината доста възрастни пеперуди употребяват всичко, което ядат, като сила.
10. Противно на публикуваното разбиране, крилата на пеперудите са изцяло ясни, а цветовете, които виждаме, са резултат на светлината, отразяваща се върху дребните люспи, които ги покриват.
Защо пеперудите пият сълзите на костенурките?
11. Крилата на пеперудите се движат във формата на осмица.
12. Пеперудите могат да варират доста по мярка. Най-големият тип пеперуда има 30-сантиметров обсег на крилата, до момента в който най-малкият регистриран до момента покрива единствено един сантиметър.
13. Някои пеперуди могат да бъдат доста придирчиви за това, къде снасят яйцата си. Те го вършат единствено в един тип растение.
14. Първото нещо, което гъсеница изяжда, откакто се излюпи от пашкула си, нормално е черупката на самия пашкул.
15. На някои места можете да намерите толкоз доста гъсеници, които се хранят с растения, че в действителност ще ги чуете да мрънкат.

16. Времето, което лишава на гъсеница, с цел да се развие в пеперуда, нормално е сред 10 и 15 дни, според от съответния тип.
17. Пеперудите са невъзмутими същества в по-голямата си част.
18. Някои типове пеперуди са извънредно бързи. Пеперудата Skipper може да лети по-бързо, в сравнение с конят може да бяга.
19. Пеперудите имат дълги езици, които са завършени като тръбички, което им дава способността да накисват храната, вместо да я отпиват.
20. Много мъжки пеперуди получават поддържане, като пият вода от кални локви, което им разрешава да извличат доста нужни минерали.
21. Някои типове пеперуди пият кръв, идваща от открити рани на други животни.
22. Много учени смятаха, че пеперудите са изцяло глухи, до момента в който за първи път не разпознават ушите на пеперудите през 2012 година
23. Обикновената пеперуда Buckeye се смята за един от най-поразителните типове пеперуди с необятната си част на горното крило и огромни, многоцветни очички.

24. Гигантската леопардова пеперуда е един от най-големите типове пеперуди на планетата, като крилата се простират от 10 до 17 сантиметра.
25. Възрастната пеперуда живее приблизително единствено 3 до 4 седмици.
26. Много типове пеперуди са полиморфни и имат способността да се смесват със заобикалящата ги среда.
27. Пеперудите не могат да летят, в случай че температурата на въздуха падне под 13 градуса по Целзий. Тъй като пеперудите са студенокръвни животни, те не могат да контролират телесната си температура, което ги прави изцяло неподвижни при студено време.
Следващия път, когато видите ларви, които мрънкат по листата или ги видите да се носят в двора ви, не забравяйте, че тези дребни летящи цветя са доста повече от елементарни инсекти.
Вече ще можете да ги оцените за това, което в действителност са - мънички дребни чудеса на природата!

източник: www.thefactsite.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР