Пеньо Пейков, главен инженер на ВиК - Стара Загора Инж.

...
Пеньо Пейков, главен инженер на ВиК - Стара Загора Инж.
Коментари Харесай

Пеньо Пейков: Стремежът ни е да бъдем добри партньори с общините и да решаваме проблемите на клиентите

Пеньо Пейков, основен инженер на ВиК - Стара Загора

Инж. Пейков, кои са главните планове, по които тази година работи ВиК - Стара Загора?

Дружеството обслужва всички поданици на област Стара Загора. Насочили сме напъните си в посока замяна на водопроводи на територията на общините Стара Загора, Казанлък, Раднево, Гурково, Мъглиж, Гълъбово и Павел баня. През последната година общините на територията на региона извършват интензивни капиталови стратегии. Това ни задължава да бъдем съответни и да им спомагаме при промяната на водопроводите там, където се правят строителни работи. Както знаете, ВиК сдруженията взаимно с общините членуват във водни асоциации. Поставените цели и цели ни задължават да бъдем положителни сътрудници, с цел да решаваме взаимно проблемите на клиентите. ВиК закупи правото да стане бенефициент по Оперативна програма " Околна среда ". През идващите години ще бъдат усвоени над 100 млн. лв., които ще дадат опция доста да се усъвършенства положението на ВиК мрежата в огромните общини – Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан. На идващия стадий на Оперативна програма " Околна среда " ще започва работата ни и в по-малките общини от региона – от 2 до 10 хиляди поданици.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На какъв стадий е планът по Оперативна програма " Околна среда " и по кое време ще започват строителните работи?

От Министерство на регионалното развитие създадоха и показаха районни предпроектни изследвания, включващи одобрени идейни планове, и ни ги предоставиха за кандидатстване за финансиране от ръководещия орган – Министерство на околната среда и водите. След подписване на контракта ще стартираме да разгласяваме процедурите според графика – това са 13 процедури, от които 8 са строителство, а другите - съпътстващи процеса действия. Очакваме, че до края на годината ще можем да обявим първите състезания за избор на реализатори в региона на строителството. Това ще стане, когато изтекат процедурите за уточняване на трасетата. Ще изградим над 140 км водопроводи и канализации в Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан. Успоредно с процедурите за техническата помощ и управление на плана, както и избор на строителен контрол започваме процедурите и за избор на реализатор за строителството на обектите. В Стара Загора ще се сменят водопроводите в централната градска част. Ще работим в рамките на така наречен архитектурен резерват на остарелия град. Точно там загубите на вода са обилни. В Казанлък акцентът ще бъде върху довеждащия тръбопровод от водоизточниците Габарево и Търничене, както и част от останалите несменени водопроводи в града. В Чирпан също ще работим върху довеждащия тръбопровод и част от вътрешната мрежа на града. В Чирпан и Раднево вложенията ще бъдат за по 5 млн. лева, в Стара Загора - над 37 млн. лева, в Казанлък – 30 млн. лева Имаме планувани средства и за ремонта на пречиствателната станция за отпадъчни води в Стара Загора.

Кои ще бъдат главните акценти в работата ви през идната година?

Ще продължим да работим взаимно с общините при осъществяване на инфраструктурните им планове. Сред главните ни цели е да продължим да понижаваме разхода на ток в сдружението. Ще инсталираме на пречиствателните станции фотоволтаични системи, които ще създават ток. Предстои да пуснем няколко ВЕЦ-а, благосъстоятелност на ВиК. За тази цел сме планували инвестиция от към 600 000 лв.. Тези ВЕЦ-ове ще създават 500 Квтч електрическа енергия. Водоснабдяването на Стара Загора е комплициран развой. Нашият блян е да се отнасяме към него с нужната съвестност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР