Пентагонът премахва най-мощната си термоядрена бомба Б83. Бомбата, създадена през

...
Пентагонът премахва най-мощната си термоядрена бомба Б83. Бомбата, създадена през
Коментари Харесай

Пентагонът обновява ядреното си оръжие в Европа

Пентагонът отстранява най-мощната си термоядрена бомба Б83. Бомбата, основана през 70-те години, към този момент е безполезна. С модерната противовъздушна защита нито един бомбардировач няма да има време да я докара до задачата. Но откакто се разделиха с Б83, Съединените щати незабавно дадоха обещание бързо да трансферират в Европа друга, по-модерна нуклеарна бомба, Б61. Пентагонът да изплаши Русия ил желае или да успокои Европа с тази стъпка?

Американското командване реши да изтегли от приложимост най-мощното си термоядрено оръжие Б83-1, съгласно Стратегията за национална защита, оповестена от Пентагона в петък. Тази свободно падаща - или гравитационна - бомба е предопределена да унищожава " труднодостъпни и надълбоко заровени " цели. Вместо това, съгласно тактиката, за момента ще се употребяват други „ съществуващи качества “, само че като цяло Пентагонът възнамерява да сътвори нови средства за поразяване на такива комплицирани цели.

Първият модел Б83 е създаден още през 1970 година и влиза в употреба през 1983 година Сега е решено модификацията Б83-1 да бъде отстранена заради възходящите „ ограничавания на нейния капацитет “ и възходящите разноски за поддръжка. Произведени са общо 650 такива бомби. Към моментаБ83 остава един от главните типове нуклеарни оръжия на Военновъздушни сили на Съединени американски щати.

Плановете за заличаване на Б83-1 бяха оповестени от Националната администрация за нуклеарна сигурност на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати преди шест години. Така че Стратегията всъщност удостовери взетото тогава решение. Мощността наБ83-1 екъм 1,2 мегатона. За съпоставяне: мощността на бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки, е към 100 пъти по-малка - надлежно към 15 и 25 килотона.

Бомбата Б83-1 не е доста перспективна, просто тъй като няма бомбардировач, кадърен да влезе в зоната на деяние на актуалните системи за Противовъздушна отбрана, споделя Василий Кашин, шеф на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания ъм Висшата школа за стопанска система.

„ Само три типа американски стратегически бомбардировачи могат да работят като носители на тази бомба - Б-1, Б-2 и “Бойнг ” Б-52. Но в изискванията на актуалната противовъздушна защита е мъчно да си представим потреблението на бомба от такива стратегически бомбардировачи, защото тя няма система за ориентиране и изисква водачът да навлезе в зоната на покритие на Противовъздушна отбрана на съперника “, сподели Кашин. В същото време тези американски самолети, които към момента имат късмет да пробият актуалната Противовъздушна отбрана, не могат да носят Б83-1, прибавя специалистът. Следователно в актуалните действителности тази бомба не е нужна.

„ За заличаване на предпазени обекти американците имат профилирани неядрени бомби. Освен това Съединени американски щати може да имат оръжия с огромна пробивна мощ. Хиперзвуковите оръжия могат да обхванат в предпазен обект. Русия е употребила “Кинжал ” в Украйна минимум един път, с цел да удари под земята склад за оръжия. Напълно допустимо е в Съединените щати тези задания, изпълнявани от B83, да Бъдат предоставени на профилирано хиперзвуково нуклеарно оръжие “, допуска събеседникът.

Разделиха се с фантазията за крилата ракета

От текста на Стратегията също следва, че американските генерали са решили да се откажат от проектите за основаване на нуклеарна крилата ракета с морско базиране. Плановете за основаването ѝ бяха счетени за непотребни. Стратегията акцентира, че те „ към този момент не са нужни “ предвид на редица други налични нуклеарни оръжия и в развой на създаване от Вашингтон.

Решението на Пентагона не провокира сензация, защото администрацията на Джо Байдън неотдавна разгласи изоставянето на ракетата. Обаче към момента не е ясно по какъв начин Конгресът ще реагира на това решение на Пентагона, изключително след изборите на 8 ноември, когато се допуска, че ще бъде взет под контрола на Републиканската партия. Редица военни водачи преди този момент приканиха за създаването на ракетата, в това число началникът на щаба Марк Мили. А шефът на Пентагона Лойд Остин изрази убеденост, че отводът от ракетата няма да се схване в Москва като симптом за уязвимост на Вашингтон. Русия схваща размера на нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати, надява се Остин.

Кашин акцентира, че не е мъчно да се сътвори нуклеарна крилата ракета с морско базиране, само че казусът е в смяната на системите за ръководство на огъня и дизайна на самите подводници, издигнати в тези години, когато предходните версии на такива ракети към този момент бяха изведени от употреба. Съвременните подводници не могат да обезпечат нужното предпазване на такива ракети, тъй че е по-лесно да се съсредоточат върху създаването на разнообразни типове хиперзвукови оръжия.

„ Когато на подводницата се появи нов вид нуклеарно оръжие, това изисква обилни организационни ограничения и известна рационализация на подводницата, конкурс за научноизследователска и развойна работа още преди новите ракети да бъдат пуснати в произвеждане, макар че, наподобява, ние приказваме за връщане към въоръженията, които Съединени американски щати имаха в последно време “, изясни специалистът.

В този смисъл Лойд Остин е прав, решението за занемаряване на двата типа нуклеарни оръжия по едно и също време - и гравитационната бомба, и крилатата ракета - не би трябвало да се смята за симптом на уязвимост в Пентагона, акцентира Кашин: „ Тези ограниченията са ориентирани единствено към успеваемост на разноските. "

С АЩ щ е разположат нови бомби по-близо до Русия

Ден по-рано стана известно, че Пентагонът е решил да форсира разполагането на различен модел нуклеарни бомби в базите на НАТО в Европа - осъвременени, по-малко мощни Б61-12. Според “Политико ”, базирайки се на дипломатически документи, доставката на първата партида е била планувана за пролетта, само че крайният период е отсрочен за декември. Съобщението беше направено от американски чиновници пред съдружниците от НАТО по време на среща в Брюксел този месец.

Съобщението на срещата пристигна броени дни преди Алиансът да стартира нуклеарното обучение “Устойчиво пладне ”. Тези двуседмични маневри, включващи 70 самолета, завършват тази неделя. В отговор, припомняме, предходната сряда Русия организира обучение „ Гръм “, което министърът на защитата Сергей Шойгу назова реплика на „ нанасяне на масиран нуклеарен удар от стратегическите настъпателни сили в отговор на нуклеарен удар на съперника “. Фамилията бомби Б-61, ситуирана в Европа и съхранявана в бази за предпазване в Съединени американски щати, е последното тактическо нуклеарно оръжие на Съединени американски щати, останалите са отстранени.

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър сподели в тази връзка, че „ модернизацията на американското нуклеарно оръжие Б61 продължава от доста години и ние планираме да сменяем остарялото оръжие с осъвремененото Б61-12. Тази стъпка е част от от дълго време планувана стратегия. Няма нищо общо с настоящите събития в Украйна.

„ Предполагам, че това е по-скоро обръщение към НАТО, в сравнение с към Москва. Европа към този момент има Б61. Русия знае това. Това са отлични снаряди. Новите ще са по-добри, само че няма огромна разлика. Това евентуално е метод да се успокоят съдружниците, които се усещат застрашени от Русия “, сподели Том Колина, политически шеф на “Плоушеърс Фънд ” социална фондация, която поддържа начинания за попречване на разпространяването на нуклеарни оръжия.

Б61 е семейство нуклеарни бомби, създадени при започване на 60-те години. През последните десетилетия са създадени десетина версии, само че множеството от тях към този момент са остарели. Програмата Б61-12 коства 10 милиарда $ и се ръководи от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати. Предвижда се да бъдат сменени по-ранните версии на тази бомба, които се съхраняват във въздушни бази в Германия, Италия, Белгия, Холандия и Турция.

По-рано “Гардиън ” твърдеше, че въобще не е належащо да се надгражда тази бомба, а управляващите на Съединени американски щати са се съгласили да създадат надграждане вследствие на лобиране на лабораториите, виновни за подобряването на нуклеарния боеприпас.

„ Възможното понижаване на периодите за подмяна на нуклеарните бомби Б61 с Б61-12 е подбудено от геополитическата обстановка. За страдание, към момента сме очевидци на ескалация на спора в Украйна и изостряне на връзките със Запада “, сподели Павел Золотарьов, заместник-директор на Института за проучване на Съединени американски щати и Канада на РАН.

Според събеседника новата трансформация на бомбата се разграничава съществено от предшественика си. „ Основната разлика е, че има повече благоприятни условия за контролиране на мощността на заряда. В допълнение, снарядът е оборудван с опашка, която разрешава да създадат бомбата по-контролируема и точна. Така че по-скоро се покачва общото равнище на сигурност, колкото и необичайно да звучи ”, твърди той.

„ Друго нещо е, че оръжията ще бъдат ситуирани в Европа. И ние постоянно сме упорствали да се махнат оттова въобще. Щатите го резервираха даже след 1991 година, когато беше решено да се отстрани този вид оръжие в Европа. След това бяха принудени да се вслушат в мнението на европейците, които желаеха да го оставят за „ по-голямо успокоение “, спомня си специалистът.

Самото съществуване на нуклеарно оръжие в Европа, без значение дали е остаряла или нова трансформация, е обезпокоителен за нас, признава събеседникът. „ В същото време не считам, че Русия би трябвало по някакъв метод да реагира на дейностите на Вашингтон. От военна позиция не е целесъобразно да усилваме броя на тактическите нуклеарни оръжия или да ги преместваме по-близо до границите на НАТО, защото това ще направи нашия боеприпас по-уязвим “, заключва Золотарьов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР