Пентагонът получи най-големия бюджет в историята си: 700 милиарда американски

...
Пентагонът получи най-големия бюджет в историята си: 700 милиарда американски
Коментари Харесай

Пентагонът получи най-големия бюджет в историята си за следващите 2 г.

Пентагонът получи най-големия бюджет в историята си : 700 милиарда американски $, оповестява АП.

Това е надалеч повече от разноските за защита на двата най-големи съперника на Съединени американски щати - Русия и Китай.

Средствата ще разрешат поддържане на повече бойци, повече учения, повече кораби и други За идната година е планувано военните средства да бъдат увеличени до 716 милиарда $ . Двугодишното съглашение ще разреши усилване на бойната подготвеност на въоръжените сили на фона на спора в Афганистан и напрежението на Корейския полуостров.

Законопроектът за бюджета, подписан от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в петък, включва нарастване на разноските за защита : Пентагонът ще има 94 милиона $ повече за тази фискална година спрямо предходната, като нарастването е с 15,5%. Това е най-голямото нарастване на годишна база от 2002 година, когато военният бюджет беше повишен с 26,6% от 345 милиарда $ до 437 милиарда $ . Тогава Съединени американски щати започнаха война в Афганистан, Ирак и разшириха националната защита след 9/11.

Допълнителните средства не са планувани за справяне с нови врагове или опасността от " Ал Кайда ", или Русия. Те са по-скоро за разрешаване на редица проблеми , в това число в образованието, потребността от по-високотехнологична противоракетна защита и модернизиране на нуклеарните оръжия.

Всеки боен министър от 2011 година, когато Конгресът приема закон за ограничаване на военните и вътрешни разноски, се оплаква, че таванът съществено е засегнал армията и че броят на готовите за война бойни звена е намалял. Остарялото военно съоръжение и незадоволителната подготовка на бойците също се показват като съществени проблеми.

Съединени американски щати имат по-малко бойци в Ирак в съпоставяне преди 10 г ., 15 000 бойци в Афганистан през днешния ден в съпоставяне със 100 000 през 2010-2011 година, само че наклонността е в противоположната посока при Доналд Тръмп, защото се регистрира усилване на антитерористичните интервенции в Сомалия и Йемен . Тръмп подреди още няколко хиляди американски бойци да бъдат изпратени в Афганистан.

В същото време е надвиснала и опасността от война сред Северна Корея и Съединени американски щати. Тръмп упорства Пхенян да се откаже от нуклеарните си оръжия.

Огромното нарастване на разноските за защита, контрактувано от американските законодатели в петък, е надалеч повече от това, което Тръмп искаше. От 700 милиарда $ разноски за фискалната 2018 година, почнала от 1 октомври, към 629 милиарда $ са за интервенции на Пентагона , а близо 71 милиарда $ за войните в Афганистан и на други места по света.

Тръмп изиска 603 милиарда $ за съществени функционалности и 65 милиарда $ за военни задачи.

В съглашението е заложено военният бюджет за 2019 година да бъде в размер на 716 милиарда $.

Най-много печелят най-големите оръжейни компании като Lockheed Martin, Boeing и General Dynamics, които харчат милиони долари годишно за лобиране в Конгреса.

Очаква се милиарди долари да бъдат отделени за един от главните цели на Пентагона : ракетната защита. 12,3 милиарда $ са заделени за Агенцията за противоракетна защита. Ще бъдат прибавени нови 28 ракети прехващачи.

Предвидено е също нарастване на заплатите на бойците с 2,4%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР