Пентагонът обявява почти всеки ден нанасянето на нови удари срещу

...
Пентагонът обявява почти всеки ден нанасянето на нови удари срещу
Коментари Харесай

Пентагонът започва нова безкрайна война

Пентагонът афишира съвсем всеки ден нанасянето на нови удари против ислямистите от " Аш Шабаб " в Сомалия, без да проличава те да се отразяват на способността на тази обвързвана с " Ал Кайда " група да дестабилизира страната. Това наподобява е нова " безкрайна война " за Съединени американски щати.

В миг, когато Вашингтон възнамерява да редуцира военното си наличие в Африка, с цел да концентрира още веднъж напъните си към стратегическите съперници на Съединени американски щати - Китай и Русия - за сметка на помощта за водената от Франция антиджихадистка интервенция в Сахел, войната на безсилие с " Аш Шабаб " не наподобява под въпрос.

Ислямистите от " Аш Шабаб са една от най-сериозните закани на континента. Те се стремят да атакуван нашата страна ", акцентира наскоро военачалник Роджър Клутие, командващ американските сухопътни войски в Африка.
" Опасността, която те съставляват, би трябвало да се приема доста съществено ", добави той по време на конферентен диалог в Пентагона. " Затова се фокусираме върху тях ".

Още на 6 март Африканското командване на въоръжените сили на Съединени американски щати (Африком) разгласи в изказване, че е нанесло удари в покрайнините на Кунио Бароу, в южната част на Сомалия, при което е бил погубен един войник на " Аш Шабаб ". Това беше 20-ият удар на американската войска против силите на " Аш Шабаб " в Сомалия от началото на годината. През 2019 година бяха нанесени 64, а през 2018 година - 43, съгласно данни на центъра за разбори Ню Америка.

" Това се назовава " подкастряне на тревата ", изясни наскоро американският министър на защитата Марк Еспър в отговор на въпрос за въздушните удари на Съединени американски щати против джихадистките групи в Либия и Сомалия. " Това значи, че понякога

би трябвало да се вършат сходни неща, с цел да се резервира прочут надзор

и да се избегне повторният им напредък ", добави той. Смята се, че " Аш Шабаб " разполагат сега с сред 5000 и 9000 бойци и в случай че Съединени американски щати се придържат към тази логичност, елиминирайки един или двама дневно, ще имат потребност от минимум 13 години, с цел да приключат с тях. Нова " безкрайна война ", от тези, които президентът Доналд Тръмп ненавижда.

В оповестения през февруари първи обществен отчет за американската военна интервенция в Сомалия генералният контрольор на американското министерство на защитата Глен Файн припомня, че задачата на Африком е публично " до края на 2021 година да аргументи задоволителни вреди на " Аш Шабаб ", групата Ислямска страна в Сомалия и другите екстремистки групи в Източна Африка, с цел да не могат повече да вредят на ползите на Съединени американски щати ".

Обаче, " макар продължаващите американски удари и американската помощ за силите на партньорските африкански страни, " Аш Шабаб " наподобяват като засилваща се опасност, която желае да извърши набези против територията на Съединени американски щати ", прибавя канцеларията на генералния контрольор, самостоятелен орган на Пентагона. Всъщност на 5 януари " Аш Шабаб "

нападнаха база на американските и кенийските войски

в окръг Ламу, в югоизточната част на Кения, покрай границата със Сомалия, при което убиха трима американци. А на 28 декември те направиха в Сомалия една от най-смъртоносните си интервенции за последното десетилетие, взривяването на камион бомба в столицата Могадишу, при което бяха убити 81 души.

Американските конгресмени се тормозят от неналичието на осезаеми резултати в тази дискретна война, водена най-вече с дронове и с дребна мощ от елитни бойци на терен. Запитан в края на януари за привидното безсмислие на тези съвсем всекидневни удари, началникът на Африком военачалник Стивън Таунзенд отбрани американската тактика. " Не мисля, че това ще е неефикасно ", увери той. " Опитваме се да понижим техните благоприятни условия ".

Според Катрин Бестеман от института Уотсън, център за разбори, който пресмята всяка година цената на водените от Съединени американски щати войни, " военните намеси в Сомалия не са подобрили обстановката, те ускориха контрола на " Аш Шабаб " над популацията ".

Според нея " Аш Шабаб " получават изгода от военновременната стопанска система, като рекетират популацията и му лишават принудително средствата от интернационалните помощи. Освен това, съгласно " Амнести интернешънъл ", ударите на Вашингтон водят до жертви измежду мирното население, въпреки че американската войска твърди противното. В оповестен предходната година отчет " Амнести " упрекна американската войска в причиняването на съпътстващи жертви и даже в безразборни удари против мирни жители и бойци на Аш Шабаб, при които са били убити фермери, служащи и даже деца. След вътрешно следствие американската войска призна отговорността си за гибелта на една жена и едно дете в Сомалия. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР