Пентагонът - Министерството на отбраната на САЩ - блокира администрацията

...
Пентагонът - Министерството на отбраната на САЩ - блокира администрацията
Коментари Харесай

За да не бъдат съдени и американци - САЩ няма да дават руските зверства на съда в Хага

Пентагонът - Министерството на защитата на Съединени американски щати - блокира администрацията на Джо Байдън да споделя с Международния углавен съд в Хага доказателства, събрани от американските разследващи служби за съветските зверства в Украйна.

Това оповестява The New York Times, базирайки се на сегашни и някогашни чиновници, осведомени с въпроса.

Причината за наложената възбрана съгласно изданието е, че военните водачи на Съединени американски щати се притесняват, че ще основат казус, който може да помогне на съда да преследва американци. Останалата част от администрацията, в това число разследващите организации, Държавния департамент и Министерството на правораздаването, избират да дават доказателствата на съда в Хага, гласи още материалът.

Съобщава се, че информацията включва материали за решенията на съветски чиновници за съзнателно нанасяне на удари по гражданска инфраструктура в Украйна и за отвличането на хиляди украински деца от окупираната територия.

 

Международни и украински прокурори неотдавна проучиха нови доказателства за минимум 20 стаи за мъчения, които руснаците са разположили на десния бряг на Херсонска област през осемте месеца на окупацията там. Прокурорите събраха и показанията на повече от 1000 жертви на нелегално задържане и изтезания от съветските служби за сигурност в окупираните региони на региона.

В изявление на конференция по въпросите на правораздаването в Лвов на 3 март президентът Володимир Зеленски съобщи, че Киев е записал " над 70 000 съветски военни закононарушения ", осъществени в Украйна от 24 февруари 2022 година насам. " Руският президент Владимир Путин и всички негови съучастници би трябвало да получат законни и обективни присъди ", добави той. Днес 123 страни са подписали Римския статут – основополагащия документ на Международния углавен съд (МНС). Русия обаче не е измежду тях, т.е. нейни жители не могат да бъдат съдени в МНС за военни закононарушения в Украйна. Ето за какво западните сили работят по основаване на специфичен арбитражен съд за Путин и останалите ръководители на Руската федерация, виновни за зверствата във войната.

Само че и Съединените американски щати не са приели документа на МНС, макар че в последните дни на президентството си през 2000 година Бил Клинтън подписа Римския статут. Той по този начин и не мина през ратификация в Сената и това значи, че Съединени американски щати са другото огромно изключение от разпоредбите на войната. През 2002 година, до момента в който администрацията на Буш форсираше световна война против тероризма, Вашингтон дефинитивно отдръпна подписа си от документа. Защо? Тогавашният министър на защитата Доналд Ръмсфелд даде явен отговор: „ Разпоредбите на МНС претендират за правото да задържат и съдят американски жители - американски бойци, моряци, летци и морски пехотинци, както и сегашни и бъдещи чиновници - макар че Съединените щати не са дали единодушието си да бъдат обвързани от контракта. Когато договорът за МНС влезе в действие това лято, жителите на Съединени американски щати ще бъдат изложени на риск от наказателно гонене от съд, който не е виновен пред американския народ и който няма обвързване да зачита конституционните права на нашите жители ".

През 2002 година Буш подписа така наречен „ Закон за нахлуването в Хага “. Законът за отбрана на американските военнослужещи стана прочут с това име, тъй като разрешава потребление на военна мощ за освобождение на всеки американец или жител на страна – съдружник на Съединени американски щати, от МНС в Хага.

И Буш, и Тръмп, а даже и Байдън са се изказвали против съдействие на Съединени американски щати с Международния углавен съд. Всичко това ни връща още по-назад – към края на Втората международна война. Тогава спечелилите, а точно съдружниците против Хитлер, съдят висши немски и японски чиновници, най-известните от които бяха изправени в Нюрнбергския развой. Всички 22, като се изключи трима, са наказани, а 12 - обесени. Архитектите на тези процеси в Нюрнберг - представители на Съединените щати, Съветския съюз, Обединеното кралство и Франция - ги възприемат като модел на отговорност за бъдещи войни. Тогава тези страни знаят, че основават казус, който някой ден може да застигне личните им народи. Главният прокурор на Съединени американски щати, Робърт Х. Джаксън, го формулира по следния метод: " Не би трябвало да забравяме, че протоколът, по който съдим обвинените през днешния ден, е протоколът, по който ние ще бъдем съдени на следващия ден “.

Източник www.actualno.com

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР