Пентагонът е поръчал първите модернизирани изтребители F-15EX, способни да носят

...
Пентагонът е поръчал първите модернизирани изтребители F-15EX, способни да носят
Коментари Харесай

Пентагонът поръча първите изтребители F-15EX за хиперзвуково оръжие

Пентагонът е поръчал първите осъвременени изтребители F-15EX, способни да носят хиперзвуково оръжие , оповестиха от самолетостроителната компания Boeing.

" Военновъздушните сили на Съединени американски щати подписаха контракт за съвсем 1,2 милиарда $ с Boeing за строителството на първата партида от осем модерни изтребителя F-15EX... F-15EX носи повече оръжия от всеки различен изтребител от своя клас и може да изстреля хиперзвуково оръжие с дължина до 22 фута (около 7 метра) и тежест до към 3,2 тона ", се споделя в известието.

Освен това е бил разгласен неопределен контракт за доставка на неустановен брой от този модел изтребители в размер на 23 милиарда $ .

" Бъдещите проекти приказват за 144 самолета ", се прибавя в документа.

Според известие на уеб страницата на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, осем самолета ще бъдат ситуирани във военновъздушната база Еглин във Флорида, където ще вземат участие в тествания. Първите две машини съгласно проекта би трябвало да бъдат създадени през второто тримесечие на фискалната 2021 година, останалите шест - през 2023 година. В бъдеще те би трябвало да заменят F-15C/D.

Както отбелязва списанието за геополитически разбори National Interest, този аероплан, за разлика от други, даже по-модерни модели, в това число F-35, може да форсира до повече от три маха . F-35, от една страна, е на половина по-бавен, а от друга, хиперзвукови оръжия с такива размери няма да се поберат в отделението му за оръжие.

По-рано отговорникът за създаването на хиперзвукови оръжия в Пентагона Майкъл Уайт съобщи, че през идната година Вашингтон ще форсира процеса на основаване на нови модели.

В момента в Съединени американски щати се създават няколко хиперзвукови носители. По-рано Пентагонът призна, че в тази област изостава от Русия и Китай.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР