Пентагонът е готов да разположи на територията на редица европейски

...
Пентагонът е готов да разположи на територията на редица европейски
Коментари Харесай

САЩ възнамерява да разположи в Европа ядрено оръжие от нов тип

Пентагонът е подготвен да разположи на територията на редица европейски страни осъвременено нуклеарно оръжие. Информацията е на изданието РИА Новости, цитиращо свои дипломатически източници.
„Очаква се тази тематика да бъде прегледана по време на идната среща на върха на НАТО в Брюксел“ – е споделил цитираният посланик. Срещата на високо равнище е планувана за 11-12 юли тази година.

Според тази информация, ще се употребяват осъвременени версии на тактическите нуклеарни бомби B61. Според европейските медии, тези бомби са складирани още от 1960-те години във военните хранилища на Германия, Белгия, Италия и Турция. А в този момент те се модернизират във версия B61-12 с по-висока мощ и GPS навигация.



Според данни на Бюджетния отдел на Конгреса на Съединени американски щати, през 2017-2046 години Вашингтон е възнамерявал да изразходва $25 милиарда за рационализация на своите тактически нуклеарни оръжия.

Управляемата нуклеарна бомба B61-12 бе тествана от американските военни на 9 юни тази година на полигона в Невада. Използвани са стратегическите стелт бомбардировачи B-2 Spirit. Според друга информация, бомбите B61-12 са съвместими с платформите на универсалните изтребители от пето потомство F-35 Lightning II.

Очаква се първата партида от новите нуклеарни бомби B61-12 да бъде призната през 2020 година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР