Пентагона отделя 10 млрд. долара за облачни услугиМинистерството на отбраната

...
Пентагона отделя 10 млрд. долара за облачни услугиМинистерството на отбраната
Коментари Харесай

Пентагона отделя 10 млрд. долара за облачни услуги
Министерст

Пентагона отделя 10 милиарда $ за облачни услуги
Министерството на защитата на Съединените американски щати разгласи дълго чаканата социална поръчка за създаване на всеобхватна облачна услуга.

Очаква се през идващите 10 години Пентагона да отпусне към 10 милиарда $ за задачата. Технологични колоси като „ Амазон “ и „ Майкрософт “ от месеци лобират, с цел да завоюват влиятелната и доходоносна поръчка.

Обединената отбранителна инфраструктура, по-известна като JEDI Cloud Program, има за цел да свърже осведомителните системи на всички родове войски.

В момента флота, военновъздушните сили и армията употребяват обособени облачни системи и съгласно специалисти изгодите от тяхното сливане ще бъдат обилни.

Пилотите от Военновъздушни сили да вземем за пример ще имат неотложен достъп до информацията, събрана сухопътните войски на терен или до данните от даден безпилотен уред, опериран от транспортен съд на флота.

От Пентагона се обръщат към външни реализатори, защото не разполагат с нужния личен потенциал, с цел да изградят облак от сходен великански мащаб.

Въпреки че JEDI ще има централна роля в осведомителната политика на Пентагона, личните облачни системи на обособените родове войски ще продължат да действат.

През последните седмици, огромните американски софтуерни компании от мащабите на „ Майкрософт “ „ Амазон “ организираха същински рекламни акции, с цел да убедят Министерството на защитата в преимуществата на техните артикули.

Обществената поръчка е за две години, с опция за в допълнение продължение за още осем години. Победителят ще получи до 10 милиарда $, както и опцията за достъп до сърцето на Пентагона и евентуални нови преференциални поръчки.

Сближаването сред американските софтуерни колоси и военните обаче среща сериозна съпротива в Силициевата котловина. Хиляди IT експерти се афишират против присъединяване на фирмите си в сходни действия.

През май чиновници на „ Google “ изготвиха петиция против разработките на изкуствен интелект, предопределени за възстановяване успеваемостта на безпилотните апарати на Пентагона. /АФП и БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР