Пенсия от 219 лева през юли няма да има, защото

...
Пенсия от 219 лева през юли няма да има, защото
Коментари Харесай

Сачева: Непрекъснато увеличение на минималната пенсия би било несправедливо

 Пенсия от 219 лв. през юли няма да има, тъй като тя към този момент ще бъде 250 лв.. Иначе когато приказваме за пенсии, приказваме за персонален принос и система за взаимност, защото пенсията е заместващ приход. Това показа в утринния блок на Нова телевизия министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

" Да не забравяме, че с изключение на главната пенсия хората получават помощи за отопление и някои други спомагателни приходи от страната, тъй че дано да не смесваме двете понятия за минимална пенсия и предел на беднотия. Освен това непрестанно нарастване на минималната пенсия би било незаслужено. Нашето решение е оптимално уравновесено, тъй като с държавния бюджет би трябвало да защитим ползите, с изключение на на пенсионерите, и на работещите, на хората с увреждания, на майките. Такива са опциите на страната, а и всичко това е в името и на финансовата стабилност``, разяснява Сачева.

На запитване за какво в прилежаща Румъния би могло пенсията да бъде вдигната с 40% през есента Деница Сачева отново акцентира, че България държи на финансовата си непоклатимост и добави, че обществената политика в друга страна не би трябвало да ни касае.

На въпрос, касаещ измененията в Кодекса на труда и минималното почасово възнаграждение, общественият министър отговори, че министерството беседва по тази тематика със синдикати и работодатели и за задачата е основана и работна група. По думите на Сачева ще се търсят разновидности за по-гъвкави форми на претовареност.

" Определено контролът върху болничните би трябвало да бъде затегнат. Основният надзор във връзка с тях би могъл да бъде осъществяван от лица с нужната подготвеност. Трябва да забележим какви са действителните аргументи и за какво се случва това. Там, където има измами, би трябвало да бъдат тъкмо открити, с цел да има тъкмо решение``, уточни още министър Сачева.

По отношение на изискванията в Дома за хора с деменция в с. Горско Косово общественият министър показа, че статистиката по смъртност по останалите домове не е по-ниска, защото това са центрове, в които живеят много възрастни хора.

Директорът на Дома за хора с деменция изясни за 24-те смъртни случая

" Проверката в Дома сега тече. Имало е инспекция и през 2018 година, като тогава са направени наставления, от които две-трети са изпълнени. Смятам, че личният състав има потребност от спомагателна квалификация``, сподели Сачева и добави, че на този стадий ще бъде прекратено настаняването на нови хора в Дома.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР