Пенсия от 219 лева през юли няма да има, защото

...
Пенсия от 219 лева през юли няма да има, защото
Коментари Харесай

Деница Сачева обясни защо пенсиите у нас не скачат с 40% както в Румъния

Пенсия от 219 лв. през юли няма да има, тъй като тя към този момент ще бъде 250 лв.. Иначе когато приказваме за пенсии, приказваме за персонален принос и система за взаимност, защото пенсията е заместващ приход. Това показа в утринния блок на Нова тв министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

"Да не забравяме, че с изключение на главната пенсия хората получават помощи за отопление и някои други спомагателни приходи от страната, тъй че дано да не смесваме двете понятия за минимална пенсия и предел на беднотия. Освен това непрестанно нарастване на минималната пенсия би било незаслужено.

Нашето решение е оптимално уравновесено, тъй като с държавния бюджет би трябвало да защитим ползите, с изключение на на пенсионерите, и на работещите, на хората с увреждания, на майките... такива са опциите на страната, а и всичко това е в името и на финансовата стабилност'', разяснява Сачева.

На запитване за какво в прилежаща Румъния би могло пенсията да бъде вдигната с 40% през есента Деница Сачева още веднъж акцентира, че България държи на финансовата си непоклатимост и добави, че обществената политика в друга страна не би трябвало да ни касае.

Невероятно, само че факт: Вдигат с 40% пенсиите в Румъния

На въпрос, касаещ измененията в Кодекса на труда и минималното почасово възнаграждение, общественият министър отговори, че министерството беседва по тази тематика със синдикати и работодатели и за задачата е основана и работна група. По думите на Сачева ще се търсят разновидности за по-гъвкави форми на претовареност.

"Определено контролът върху болничните би трябвало да бъде затегнат. Основния надзор във връзка с тях би могъл да бъде осъществяван от лица с нужната компетенстност. Трябва да забележим какви са действителните аргументи и за какво се случва това. Там, където има измами, би трябвало да бъдат тъкмо открити, с цел да има тъкмо решение'', уточни още министър Сачева.

По отношение на изискванията в Дома за хора с деменция в с. Горско Косово общественият министър показа, че статистиката по смъртност по останалите домове не е по-ниска, защото това са центрове, в които живеят много възрастни хора.

"Проверката в Дома сега тече. Имало е инспекция и през 2018 година, като тогава са направени наставления, от които две-трети са изпълнени. Смятам, че личният състав има потребност от спомагателна квалификация'', сподели Сачева и добави, че на този стадий ще бъде прекратено настаняването на нови хора в Дома.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР