Пенсионноосигурителните дружества ще гарантират на хората, че вторите пенсии ще

...
Пенсионноосигурителните дружества ще гарантират на хората, че вторите пенсии ще
Коментари Харесай

Готвят минимален размер на гарантирана втора пенсия

Пенсионноосигурителните сдружения ще подсигуряват на хората, че вторите пенсии ще бъдат изчислявани на действително импортирани осигуровки. Това плануват оферти за промени на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), направени със единодушието на сдруженията, работодатели, синдикати и специалисти. Промените бяха показани от обществения министър Бисер Петков и представители на работната група по регламентиране на етапа на погашение на вторите пенсии.

При пенсиониране ще се подписва пенсионен контракт с фонда, като в контракта ще има записан обезпечен размер на спомагателната пожизнената пенсия за напреднала възраст, като той ще бъде изчислен въз основата на сумата на брутния размер на преведените от Национална агенция за приходите осигурителни вноски за обезпеченото лице. Това е тип гаранция, която на процедура пенсионните сдружения заплащат с образуването на запас за гарантиране на брутния размер на осигурителните вноски.

Първите пенсионери, които ще имат право на втора пенсия ще се появят в края на 2021 година, това ще са дамите, родени през 1960 година. Във втория дирек се обезпечават всички работещи в всеобщата трета категория, родени след 1959 година. През 2024 година пенсионерите с втора пенсия ще станат повече с придобиването на правото на втора пенсия и за мъжете.
Повечето от насъбраните средства по партидите през 2021 година ще са незадоволителни за пожизнена пенсия, сочат сметките на специалистите. Това е при обезпечаване на междинни приходи. През 2024 година към този момент ще има право на повече обезпечени пожизнени пенсии.

Правото на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст се придобива при навършване на пенсионната възраст на човек, като това е единственото изискване. При изискване, че обезпечения има задоволително струпване по партидата, изчислена му е пенсия не по-малка от минималната, при предпочитание пенсията може да се отпусне една година преди навършване на възрастта.

Допълнителната пожизнена пенсия е месечно заплащане, като размерът й се дефинира в пенсионния контракт и не може да е по-малък от 20 % от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст към датата на установяване на размера на пожизнената пенсия. При настоящия размер на минималната пенсия това е малко повече от 40 лв..

Законодателството регламентира спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст с права на наследници - с обезпечен интервал на погашение от 5, 10 и 15 години, колкото бъде записано в пенсионния контракт, през който интервал, без значение от това дали пенсионерът е жив или не, пенсията ще се изплаща, в това число и на неговите наследници до приключване на този интервал. Може да бъде и без такива права на заместничество, в случай че лицето няма наследници.

Тази спомагателна пожизнена пенсия може да бъде самобитен смесен артикул - да се стартира с разсрочено заплащане за избран интервал и по-късно да се премине към пожизнена пенсия. Този вид е вероятен, когато има задоволително натрупвания по партидата.

При пожизнената пенсия се подсигурява капиталовият риск " дългоденствие " и това става със специфичен запас.
Когато човек е придобил право на пенсия и натрупванията му по партидата разрешават пенсия по-висока от 20 % от минималната пенсия, тогава се закрива партидата и насъбраните средства с трансферират във фонд за погашение на пожизнени пенсии. Този фонд се образува като обособена сметка в границите на УПФ. Фондът се основава при установяване на първата пожизнена пенсия от сдружението, образува се главно от трансферирани средства от самостоятелните партиди на пенсионерите, на които е отпусната пожизнена пенсия, само че може и да се зарежда от трансферирани средства от запаса за обезпечени изплащания на пожизнени пенсии. Тук постъпва и приходът от вложени средства от активите на този фонд.
Предвидено е в този фонд да се правят и поемат разноските за погашение на пенсионерите.

Втората алтернатива - за хората, за които средствата по партидата няма да са задоволителни за пожизнена пенсия, която да е не по-малко от 20 % на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, е планувано разсрочено заплащане или като последна опция - еднократно заплащане. Разсроченото или програмирано изтегляне, е за период, който лицето избира и зависи от натрупванията по партидата, които ще са незадоволителни за пожизнена пенсия. Размерът на това еднократно заплащане е в интервала не по-малко от 20 % от минималната пенсия и не повече от 100 % от нея - при настоящия размер на минималната пенсия - от 40 до 200 лв.. В взаимозависимост от това какво ще избере човек, ще зависи срокът на това заплащане, който обаче няма да покрива оставащия живот. Ако размерът на средствата по самостоятелната партида е по-малък от три минимални пенсии, тогава човек може да получи еднократно тази сума или разсрочено, само че в границите на една година.

Правата на наследниците според от определения артикул са разнообразни. Когато пенсионерът е избрал пожизнена пенсия с обезпечен интервал на погашение и в случай че в границите на този интервал настъпи неговата гибел, наследниците не престават да получават пенсията до приключване на обезпечения интервал. Ако гибелта е настъпила след приключване на този обезпечен интервал на приемане, заплащането завършва след гибелта на пенсионера. Ако се изплаща разсрочено, при гибелта на пенсионера, наследниците получават остатъка от партидата.

Бисер Петков даде образец за жена, която се е осигурявала от 2002 до 2021 година и ще придобие право на втора пенсия през 2021 година. Брутният размер от осигурителни вноски при обезпечаване на междинен застрахователен приход би трябвало да 6632 лв., което е обезпечената сума. Ако в партидата има по-малка сума - към 6000, пенсионното сдружение със средства от запаса за обезпечения размер, добавя тази сума, като на база на нея се пресмята обезпечен месечен размер на пожизнената пенсия, като в тази ситуация това е малко над 36 лв.. Ако се одобри, че по тази партидата натрупванията към 2021 са 7874 лв., върху тази сума изчисленият размер на първата пожизнена пенсия е 43, 72 лв.. В случая месечният размер ще е по-малък от 20 % от минималната пенсия при прогнозните й размери за 2021 година и тази жена тя би трябвало да премине към вид разсрочено заплащане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР