Пенсионноосигурителните дружества са управлявали през годините средствата на хората за

...
Пенсионноосигурителните дружества са управлявали през годините средствата на хората за
Коментари Харесай

Частните пенсионни фондове спечелили близо 2 млрд. лв. за втора пенсия

Пенсионноосигурителните сдружения са управлявали през годините средствата на хората за втора пенсия. 15 милиарда лв. е управляваният актив. Между 1-2 милиарда лв. са добавени към вноските на осигурителите. Това стана ясно от коментара пред Нова телевизия на Даниела Петкова, основен изпълнителен шеф на ПОК " Доверие ", по тематиката има ли проблем с втората пенсия.

Различни са аргументите, по думите й, да няма средства по сметките на осигурителите - работодателят не е внесъл вноски, емиграция на застраховател
Няма да има хора с по-ниски пенсии, в случай че не им се понижа държавната пенсия, съгласно коментара на Петкова. Тя прикани да не се търси виновност в доверителните фондове. Според нея хората са принуждавани да си трансферират парите в Национален осигурителен институт, с цел да се запълни недостига в там.

Петкова сподели, че бюджетът не е уравновесен, като доказателство за това е дефицитът от 4 милиарда.

Иван Нейков, някогашен обществен министър, изясни, че парите в Национален осигурителен институт не се ръководят за разлика от средствата във фондовете. Милиони хора нямаше да имат тези пари, в случай че го нямаше пенсионния модел, 15 милиарда лв. ги има във фондовете, посочи той.
Нейков акцентира, че сме ерозирали пенсионния модел. В годините от време на време нещо сме променяли. Сега, по думите му, се внушавало на хората, че частните фондове са неприятни. Трябва да се научат хората да наблюдават партидата във фонда си. Голяма част от хората не знаят в кой фонд им е пенсията, акцентира Иван Нейков.

Хора, следете си парите, управлявайте си парите и никой не може да ви открадне тези 15 милиарда лв., поучава той.

Припомняме, на 12 ноември, депутатите одобриха Бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) на първо четене.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР