Пенсионният модел у нас в момента очевидно е изложен на

...
Пенсионният модел у нас в момента очевидно е изложен на
Коментари Харесай

Осигуряването трябва да е капитало-натрупващо, моделът е сбъркан

Пенсионният модел у нас сега явно е изложен на риск. Решението е обезпечаването да стане капитало-натрупващо - т.е. средствата, които внасяте в Здравната каса, да са си ваши. Проблемът в тази ситуация са разноските по прехода, разяснява икономистът Красен Станчев в предаването " Светът е бизнес " с водещ Ивайло Лаков.

" Мярката първият ден болничен да не се заплаща първо бе краткотрайна през 2010 година Нямаше разбор на нея, когато бе въведена - тогава бяха първите три дни, те се плащаха повече от работодателя ".

" Сега имаме най-високата претовареност, най-ниската безработица от 50 година насам и състезание сред работодателите. Но още веднъж липсва разбор какво биха коствали други ограничения, с цел да няма злоупотреби. Всички привилегии на работещите би трябвало да се договарят с работодателите, освен това самостоятелно ", е мнението на госта.

Допълнителното пенсионно обезпечаване

" Колкото повече е частно обезпечаването, това по-малки са злоупотребите ", означи Станчев по тематиката.

" Ако внасяте във втория дирек, тогава вашият принос в първия - държавното обезпечаване, е " осъден ", тъй като получавате 1/5 по-малко от тези, които не са се осигурявали там. Целият звук, че частните фондове са пирамида, е безусловно нездравословен. 17 милиарда - от частни фондове, е повече от 5 милиарда в Национален осигурителен институт ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР