Пенсионните дружества ще бъдат задължени да гарантират минимален размер на

...
Пенсионните дружества ще бъдат задължени да гарантират минимален размер на
Коментари Харесай

Задължават пенсионните дружества да гарантират минимален размер на втората пенсия

Пенсионните сдружения ще бъдат задължени да подсигуряват най-малък размер на пожизнената спомагателна пенсия.

Това стана ясно на среща на обществения министър Бисер Петков със синдикатите и пенсионноосигурителните сдружения, съобщи Дарикнюз.

Размерът на втората пенсия ще се пресмята въз основата на действително събраните осигуровки по партидата. Ако доходността е позитивна, размерът ще е по-голям, уточни министър Петков.

Промените в Кодекса за общественото обезпечаване плануват българите, родени след 1959 година, да получават пожизнена спомагателна пенсия, в случай че насъбраната в партидата им сума разрешава месечен размер от най-малко 20% от минималната пенсия за стаж и възраст.

Ако партидата не стига за пожизнена пенсия, човек ще може да избере разсрочено заплащане за 5, 10 или 15 година В случай че сумата е прекомерно ниска, тя ще може да се получава и едновременно.

За първи път през 2021 година право на втора пенсия ще имат дамите, родени през 1960 година Мъжете ще получат спомагателната през 2024 година Във втория дирек на пенсионната система се обезпечават всички работещи в трета категория труд, родени след 1959 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР