Пенсионните дружества наваксаха загубите от коронакризата през февруари и март,

...
Пенсионните дружества наваксаха загубите от коронакризата през февруари и март,
Коментари Харесай

Пенсионните фондове наваксаха загубите от корона кризата

Пенсионните сдружения наваксаха загубите от коронакризата през февруари и март, демонстрират данни за резултатите от активността им през първата половина на годината, показани през днешния ден. През второто тримесечие чистите активи на всички частни фондове нарастват с 854 млн. лева, а растежът от началото на годината е 228 млн. лева, оповестиха от Асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Към 30 юни сдруженията ръководят 15.839 милиарда лева През март рецесията стопи чистите активи на фондовете до 15.001 милиарда лева при 15.767 милиарда за януари. Само в универсалните фондове към този момент има 13.483 милиарда лева, като при тях нарастването през второто тримесечие е 753 млн. лева (5.92%). При професионалните фондове нарастването е с 51 млн. лева (4.41%) до 1.204 милиарда лева При третия тип фондове - доброволните, чистите активи нарастват с 50 млн. лева (4.53%) и към този момент са 1.152 милиарда лева

След сложното начало на годината, през второто тримесечие всички фондове съумяват да реализират позитивна рентабилност. След внезапните спадове през месец март, вследствие на пандемичната рецесия и резултатите върху международната стопанска система и пазарите, индикаторите и цените на финансовите принадлежности и борсовите показатели се възвърнаха значително, което усъвършенства представянето на фондовете за този интервал, показват от сдруженията. При универсалните фондове доходността е 3.09%, при професионалните е 2.5%, а при доброволните - 3.44%. За съпоставяне през същия интервал на 2019 година резултатите са надлежно 1.63%, 1.3 и 1.33%, само че тогава нямаше сривове при започване на годината.

Въпреки разтърсванията при започване на тази година, в дълготраен проект - за 15 години, всички типове фондове реализират над 50% чиста рентабилност, акцентират от управлението им. За най-масовите универсални фондове, където се обезпечават родените след 1959 година, чистата рентабилност за 15-годишен интервал е 54.50%.

 

ИНВЕСТИЦИИ

За първото тримесечие при всички вложители по целия свят имаше негативна рентабилност, до момента в който българските пенсионни фондове съумяха да минимизират вредата от сривовете на фондовите пазари до към 5%, разясняват от сдруженията. Според техните данни въздействието от спадовете на интернационалните финансови пазари е лимитирано до приблизително 2.9% за полугодието. " Абсолютната стойност на вложените средства на фондовете от началото на пандемичната рецесия понижава с към 2%, за сметка на увеличените експозиции по разплащателни сметки с нулев риск в банките-попечители, които бележат растеж и делът им в общите активи на фондовете доближава до  почти 10%. Стойността на вложенията в дългови финансови принадлежности понижава с към четири процентни пункта, до момента в който делът на дяловите финансови принадлежности понижава с към два процентни пункта и доближава до приблизително 22% ", разясняват от асоциацията.

 

 

ВТОРА ПЕНСИЯ

Днес от асоциацията предложиха и нова концепция по какъв начин да се обезврежда резултатът " две пенсии са по-малко от една ". Много хора имат неритмично обезпечаване във втория дирек, а в това време страната ще редуцира главната им пенсия от Национален осигурителен институт с над 20% поради отчислението на осигуровки към частните фондове.

" Пенсията от първия дирек - т.е. държавното обезпечаване, би трябвало да бъде редуцирана само за интервала на обезпечаване и в частен фонд, а не за целия застрахователен интервал на новите пенсионери ", разяснява пред БНР Даниела Петкова, ръководител на УС на пенсионноосигурителна компания " Доверие ". Тя даде следния образец: " Ако човек се пенсионира следващата година с 37, а може би и с 40 години трудов стаж, въз основа на които му се пресмята държавната пенсия, то единствено 20 или 21 години от тези 37-40 години той се е осигурявал в повсеместен фонд. Така че дано да бъдат по този начин положителни да понижат главната му пенсия за 20-те години, в които индивидът е бил обезпечен в повсеместен фонд, а не за всичките 40 ". 

Петкова изрече страдание, че до момента пропадат опитите да се убеди страната да не прекъсва осигуровките в пенсионните фондове по време на майчинството, което рефлектира върху размера на пенсията. Преди време общественият министър Деница Сачева изрази подготвеност да предложи главната пенсия да не се понижава за интервалите на майчинство, отпуск по болест и безработица. Проектът с измененията, които би трябвало да регламентират етапа на погашение обаче се бави от години и по последна поръчка ще бъде показан наесен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР