Пенсионните дружества гарантират изплащането на допълнителните пенсии за старост. Това

...
Пенсионните дружества гарантират изплащането на допълнителните пенсии за старост. Това
Коментари Харесай

Допълнителната пенсия за старост ще се плаща от частните пенсионни фондове

Пенсионните сдружения подсигуряват изплащането на спомагателните пенсии за напреднала възраст. Това плануват измененията в Кодекса за обществено обезпечаване в частта за спомагателното наложителното пенсионно обезпечаване и регламентиране етапа на изплащанe. Министър Бисер Петков показа измененията. На процедура сдруженията подсигуряват, че цялостният размер на насъбраните по партидите вноски да бъдат изплатени , като се задължават да основат фонд, гарантиращ изплащането им.

Правото на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст се придобива при навършване на пенсионната възраст на лицето. По предпочитание на обезпеченото лице и при изискване, че има задоволително натрупвания по партидата, които разрешават да се пресметна и изплаща пенсия, която е не по-малко от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст - пенсията му може да се отпусне една година преди навършването на пенсионната възраст. " Тук желая да напомня, че настоящото състояние е до пет години преди навършване на пенсионната възраст , в случай че самостоятелната му партида разрешава да се отпусне пенсия, не по-малка от минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ".

Очаква се първите обезпечени лица в универсалните пенсионни фондове да придобият право на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст в 2021 година за дамите и в 2024 година за мъжете.

Допълнителната пожизнена пенсия за напреднала възраст е месечно заплащане на планувания в пенсионния контракт сума, дължима на пенсионера от избрана дата до неговата гибел, чийто размер не може да бъде по-малък от 20% от минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст.

Допълнителната пожизнена пенсия за напреднала възраст може да бъде унаследена.

При задоволителни натрупвания в партидата обезпеченото лице ще може да избере разсрочено погашение на част от средствата до навършване на определена от пенсионера възраст.

Стана ясно, че обезпеченият размер на спомагателната пожизнена пенсия за напреднала възраст не може да е по-малък от този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените от Национална агенция за приходите осигурителни вноски за съответното лице.

Парите, насъбрани по партидата могат да бъдат изтеглени еднократно, в случай че са по-малко от трикратния размер на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст.

Когато пък средствата по партидата му са незадоволителни, само че надвишават трикратния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст, може да избере да ги получи разсрочено.

Месечният размер на разсроченото заплащане не може да е по-голям от минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст и по-малък от 20% от нейния размер .

Т.е. при осигуровки на междинния приход до 2021 година примерните калкулации демонстрират, че насъбраните средства по партидата на лицето ще се в размер на 6 632 лева , а обезпеченият месечен размер на пожизнената пенсия ще е 36.84 лева . Натрупванията в самостоятелната партида на лицето ще са 7 874.42 лева ., а месечният размер на първата пожизнена пенсия ще е 43.75 лева ., разсрочено месечно заплащане за 10 години ще е в размер на 76.93 лева

Наследниците също ще могат да получават средствата от пожизнената спомагателна пенсия. Кръгът на лицата, които имат право не се трансформира. Когато пенсионерът няма наследници, насъбраните средства се трансферират в запаса за гарантиране изплащането на пожизнените пенсии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР