Пенсионираният генерал Петър Павел, който е военен герой с прозападна

...
Пенсионираният генерал Петър Павел, който е военен герой с прозападна
Коментари Харесай

Петър Павел положи клетва като президент на Чехия

Пенсионираният военачалник Петър Павел, който е боен воин с прозападна ориентировка и със пристрастеност към мотоциклетите, постави клетва като президент на Чешката република.

Павел завоюва президентските избори през януари, като победи милиардера и някогашен министър-председател Андрей Бабиш на балотажа.

" При успеха на полезностите няма спечелили и победени. Ние сме една общественост и би трябвало да се държим дружно ", съобщи Павел след успеха.

Верен на военното си минало, 61-годишният Павел даде обещание да " възвърне реда " в 10,5-милионния член на Европейски Съюз и НАТО.

" Не мога да подцени обстоятелството, че хората тук от ден на ден усещат безпорядък, безвластие и неустановеност ", съобщи Павел на уеб страницата на акцията си.

" Ние би трябвало да променим това. Трябва да играем по правила, които да важат еднообразно за всички ".

В навечерието на встъпването в служба Павел се оказа деен новоизбран президент.

През февруари той взе участие в конференция по сигурността в Мюнхен и пътува до чешките райони, където беше изгубил от Бабиш, като се срещна с гласоподаватели, в това число с бедното ромско малцинство.

Той също по този начин неведнъж изрази поддръжка за Украйна и Тайван.

Въпреки че рядко се усмихва на обществени места, Павел се дефинира като " доста радостен човек " в неотдавнашно изявление за Агенция Франс Прес.

" Просто не демонстрирам това по време на публични събития. Но всеки, който ме познава, ще ви каже, че положителните смешки (а също и) ежедневните обстановки ще ме накарат да се дръзвам. Там нямам проблем ", сподели той.

Комунистическа " неточност "

Роден на 1 ноември 1961 година, Павел посещава военна гимназия и боен университет в някогашната Чехословакия, която тогава е ръководена от подкрепяни от Москва комунисти.

Той се причислява към комунистическата партия и стартира бързо да се издига в армията.

Критиците му го упрекват, че е учил, с цел да стане сътрудник на военното разузнаване на комунистическата войска.

" Роден съм в семейство, в което участието в партията се смяташе за нещо обикновено ", споделя Павел на своя уеб страница.

" Не разполагах с задоволително информация и опит, с цел да оценя незаконния темперамент на режима. Сега знам, че това е било неточност. "

Когато комунизмът пада през 1989 година, Павел напуща партията, само че продължава да учи в разузнаването.

Елитен парашутист, Павел печели самопризнание, когато при започване на 1993 година оказва помощ за освобождението на френски бойци от сръбско-хърватска военна зона.

" Дядо "

След присъединението на Чешката република към НАТО през 1999 година Павел прекарва три години в районното командване на алианса в Нидерландия.

По-късно той получава магистърска степен по интернационалните връзки в Кралския лицей в Лондон, след което стартира работа като шеф на щаба на чешката войска.

През 2015 година той е назначен за началник на военния комитет на НАТО и става най-високопоставеният боен чиновник.

С окичен с медели, в това число Легиона за заслуги на Съединени американски щати и френския Croix de Guerre за смелост, Павел се пенсионира от армията през 2018 година

Когато настава пандемията от Ковид, Павел основава самодейността " По-силни дружно ", с цел да оказва помощ за справяне с разнообразни рецесии и да подкрепя нуждаещите се.

Съпругата на Павел Ева също е боец. Той има двама сина от предходен брак, както и доведена щерка, и разказва себе си като " дядо, който се радва на внуците си ".

През свободното си време Павел обича да пътува, да кара ски, да прави фотоси и да чете, само че същинската му пристрастеност е карането на мотоциклет.

Някога е имал офроуд мотор Suzuki, само че е минал на двуместно BMW.

" През годината няма да има доста благоприятни условия (за каране), само че имам вяра, че ще намеря такива ", сподели той, откакто предходната седмица отиде със своето BMW GS1250 на мотоциклетен панаир в Прага. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР