Пенсионираната учителка от Пловдив Блага Беберова и синът й Илия

...
Пенсионираната учителка от Пловдив Блага Беберова и синът й Илия
Коментари Харесай

Учителка от Пловдив и психичноболният й син останаха без дом, посрещат Нова година в общински приют

Пенсионираната учителка от Пловдив Блага Беберова и синът й Илия са настанени в общинския подслон, откакто останаха без дом, написа " 24 часа ".Собственото им жилище е продадено след гибелта на брачна половинка на педагожката, дълготраен шеф на СУ " Софроний Врачански ".Сумата била разпределена сред Илия, който е с психологично заболяване, и двете му сестри.

" Парите свършиха бързо и двамата със сина ми се озовахме на улицата. Известно време нощувахме в чакалнята на Централна гара ", изяснява 70-годишната Блага. По думите й сцените, на които са станали очевидци през нощите във фоайето, били страшни и срамни. Някои от бездомниците правели секс, а други се напивали до пристъп.

" Пред очите ни обраха беззащитен кьорав човек, само че не посмяхме да се намесим от боязън. Нямахме и телефон, с цел да се обадим на полицията ", споделя Блага. Социални служащи им съдействали да влязат в приюта под тепетата, където ще посрещнат Нова година дружно с още 30 бездомници. Заведението е цялостно, 120 души без покрив чакат на опашка, с цел да бъдат настанени, в случай че се освободи място.

Майката и синът мечтаят да си наемат квартира, само че се съмняват, че ще съумеят да спестят от пенсиите си. Двамата вземат общо 373 лева месечно. В общинския заслон могат да останат 3 месеца. След това би трябвало да си търсят друго място. В момента заведението е цялостно с бездомници, прибрани от улиците на града с полиция и Спешна помощ.

" Голямата неволя е, че болшинството са алкохолици. През първите няколко дни се пробват да съблюдават възбраната да не пият в приюта, само че след това отново хващат чашката. Нанасят вреди в пространствата и сме принудени да ги отстраним ", разяснява шефът Димитър Семерджиев. Наскоро патрулка докарала мъж, бедстващ на студа. Още същата вечер той разрушил тоалетната и развалил кранчета, а по-късно избягал.

" Хората, които остават в приюта имат положителни условия. Стаите са с по две кревати, има парно и топла вода. Осигуряват се облекла за преобличане, както и обяд признава, че средствата не стигат за закуска и вечеря. Държавната дотация е дребна - 7 лв. дневно. В сумата се включват разноските за ток, вода, отопление, заплати на личния състав. От няколко години общината дофинансира издръжката. Приютът разчита и на спонсори. С тяхна поддръжка м.г. са били сменени вратите на стаите на втория етаж. За Нова година компании са дали артикули за трапезата в подслона.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР