Пенсиониран полковник от австрийската армия е заподозрян, че е шпионирал

...
Пенсиониран полковник от австрийската армия е заподозрян, че е шпионирал
Коментари Харесай

Австрия подозира пенсиониран полковник в шпионаж за Русия

Пенсиониран полковник от австрийската войска е обвинен, че е шпионирал в интерес на Русия в продължение на десетилетия, заяви през днешния ден канцлерът Себастиан Курц, съобщи Агенция Франс Прес. Подозренията са, че той е работил за съветското разузнаване от началото на 90-те години на XX век до 2018 година

Според австрийския вестник „ Ди Пресе “ 70-годишен полковник от армията е признал, че в продължение на 20 години е шпионирал армията в интерес на Москва, за което е получил 300 хиляди евро. Става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало секретна информация на Русия за Военновъздушните сили на родината си, както и за артилерийските ѝ системи. Предавал е и отчети за обстановката в страната с миграцията, осведоми още " Ди Пресе ".

Курц добави на конференция във Виена, че външният министър Карин Кнайсъл е привикала съветския дипломат поради случая и е отменила идната си аудиенция в Русия.

„ Разбира се, в случай че такива случаи бъдат доказани, без значение дали са в Холандия или в Австрия, не могат да се подобрят връзките сред Европейски Съюз и Русия “, сподели канцлерът.

Той визираше експулсирането на 4-ма съветски сътрудници от Холандия през април по съмнения, че възнамерявали хакерска атака против Организацията за възбрана на химическите оръжия в Хага.

„ Руският шпионаж в Европа е недопустим и неоправдателен “, добави Курц.

Австрийският боен министър Марио Кунасек съобщи на конференцията, че за случая се схванало „ преди няколко седмици “ вследствие на информация от друго европейско разузнаване. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР