Пенсиониран полковник от австрийската армия е заподозрян, че е шпионирал

Пенсиониран полковник от австрийската армия е заподозрян, че е шпионирал ...

Австрия подозира пенсиониран полковник в шпионаж за Русия.

Пенсиониран полковник от австрийската армия е заподозрян, че е шпионирал в полза на Русия в продължение на десетилетия, съобщи днес канцлерът Себастиан Курц, предаде АФП. Подозренията са, че той е работил за руското разузнаване от началото на 90-те години на XX век до 2018 г.

Според австрийския вестник „Ди Пресе“ 70-годишен полковник от армията е признал, че в продължение на 20 години е шпионирал армията в полза на Москва, за което е получил 300 хил. евро. Става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало секретна информация на Русия за Военновъздушните сили на родината си, както и за артилерийските ѝ системи. Предавал е и доклади за ситуацията в страната с миграцията, информира още "Ди Пресе".

Курц добави на пресконференция във Виена, че външният министър Карин Кнайсъл е привикала руския посланик заради случая и е отменила предстоящата си визита в Русия.

„Разбира се, ако такива случаи бъдат потвърдени, независимо дали са в Холандия или в Австрия, не могат да се подобрят отношенията между ЕС и Русия“, каза канцлерът.

Той визираше експулсирането на 4-ма руски агенти от Холандия през април по подозрения, че планирали кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага.

„Руският шпионаж в Европа е неприемлив и осъдителен“, добави Курц.

Австрийският военен министър Марио Кунасек заяви на пресконференцията, че за случая се разбрало „преди няколко седмици“ в резултат на информация от друго европейско разузнаване. /bnr.bg

Източник: dnesplus.bg