Пенсионерските клубове в Русе отново отвориха врати. Заради страха от

...
Пенсионерските клубове в Русе отново отвориха врати. Заради страха от
Коментари Харесай

Как функционират пенсионерските клубове в Русе след отварянето

Пенсионерските клубове в Русе още веднъж отвориха порти. Заради страха от ковид обаче, в тях се събират единствено по двама- трима души едновременно. А възрастните хора претърпяват мъчно обществената изолираност.

Преди пандемията в залите на центъра за обществена интеграция и рехабилитация на фондация „ Трета възраст” се събираха по 50 души дневно. Сега визитите са по график, без групи. Ограничено е и времето за престой – не повече от 2 часа.

В Центъра идват самостоятелно при избран експерт по избран график. Обаждаме им се авансово, с цел да не става скупчване. След това се проветрява, дезинфекцира и по-късно влизат останалите хора, споделя Ценка Димитрова, шеф на Центъра за обществена интеграция и рехабилитация.

Въпреки че се опасява да не се болести, Иванка Георгиева идва в Центъра поради процедурите, които й вършат рехабилитаторите.

Възрастните хора мъчно претърпяват обществената изолираност, само че се помиряват с наложените ограничения.

Това за тях е извънредно мъчно, тъй като те са привикнали и имат потребност от другарство, тъй като другояче са самотни и стоят по домовете си, добавя Ценка Димитрова.

Почти всички възрастни хора желаят да се имунизират. Някои към този момент са инжектирани с първата доза.

Ваксинирах се, с цел да бъда здрава. Аз постоянно съм желала и в никакъв случай не съм мислила, че няма да се имунизирам. Само първа доза, на 5 май ще си слага втора, сподели Илияна Дончева.

Заради увеличената заболеваемост от коронавирус в Русенска област, се чака пенсионерските клубове и центрове още веднъж да затворят порти.

Има огромна възможност да се вкарат местни ограничения. Притеснени сме от скока, с който влязохме в алената зона, сподели Свилен Иванов, и.д. регионален шеф на Русе.

За последното денонощие заболелите в региона са 103, с 11 пъти повече от оздравелите.

Автор: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР