Пенсионерка от Мездра дари спестяванията си за паметник на Апостола

...
Пенсионерка от Мездра дари спестяванията си за паметник на Апостола
Коментари Харесай

Пенсионерка даде спестяванията си за паметник на Левски

Пенсионерка от Мездра подари спестяванията си за монумент на Апостола в Мездра и черква, обвързвана с историята на революционните комитети, която тъне в съсипия.
На пет километра от Мездра, в село Долна Кремена, са останките на неповторима каменна средновековна черква.Тук през 1872 година Васил Левски е основал един от тайните си революционни комитети.

Нехайството на потомци и институции проличава отвред – и от разцепената на две фасада, и от рухналия покрив, през който се демонстрират дървета, и от избелелите облици по стените.

Оцелял през иго и войни, храмът е на път да изчезне в спокойно време, поругаван и от търсачи на съкровища.Следите от иманярите личат от многочислените ровове към храма, в търсене на съкровища са разрушили и зида зад храмовата икона на фасадата.

Пенсионерка трансформира фантазията на живота си в действителност, като подари спестяванията си от 10 хиляди лева за монумент на Апостола.

„ Това е целият ми умишлен живот, за 42 години трудов стаж, бях си дала обещание, че всичко, което имам, го обричам за тая идея. Имала, споделят, дала, не е по този начин, доста хора имат, само че не всеки би дал всичко”, показа пред bTV Пенка Георгиева, донор.

.

В село Долна Кремена в тази рушаща се черква Левски е основал скришен революционен комитет
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР