Пенсионерка дари спестяванията си за паметник на Васил Левски в

...
Пенсионерка дари спестяванията си за паметник на Васил Левски в
Коментари Харесай

БЛАГОРОДНО ДЕЛО! Пенсионерка дари всичките си спестявания в размер на 10 000 за паметник на Левски

Пенсионерка подари спестяванията си за монумент на Васил Левски в Мездра. Възрастната жена трансформира фантазията на живота си в действителност, като дава 10 000 лв. за благородното дело.

Това е целият ми умишлен живот, за 42 години трудов стаж, бях си дала обещание, че всичко, което имам, го обричам за тая идея. Имала, споделят -дала, не е по този начин, доста хора имат, само че не всеки би дал всичко, показа Пенка Георгиева, донор, представена от БТВ.

Най-голямото задоволство на Пенка е, че пред бюст-паметника на Апостола на свободата през днешния ден се покланят доста деца. Сега Пенка си е сложила нова задача – да помогне за слагането на паметна плоча в Мездра на Николай Хайтов, показал къде е гробът на Левски.

Междувременно черква, обвързвана с историята на революционните комитети и делото на Левски, тъне в съсипия.

На пет километра от Мездра, в село Долна Кремена, са останките на неповторима каменна средновековна черква. Тук през 1872 година Апостола е основал един от тайните си революционни комитети.

Нехайството на потомци и институции проличава отвред – и от разцепената на две фасада, и от рухналия покрив, през който се демонстрират дървета, и от избелелите облици по стените.

Оцелял през иго и войни, храмът е на път да изчезне в спокойно време, поругаван и от търсачи на съкровища. Следите от иманярите личат от многочислените ровове към храма, в търсене на съкровища са разрушили и зида зад храмовата икона на фасадата.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР