Пенсионерка дари спестяванията си за паметник на Апостола в Мездра

...
Пенсионерка дари спестяванията си за паметник на Апостола в Мездра
Коментари Харесай

Пенсионерка дари спестяванията си за паметник на Апостола в Мездра

Пенсионерка подари спестяванията си за монумент на Апостола в Мездра и черква, обвързвана с историята на революционните комитети, която тъне в съсипия.
На пет километра от Мездра, в село Долна Кремена, са останките на неповторима каменна средновековна черква.Тук през 1872 година Васил Левски е основал един от тайните си революционни комитети.
Нехайството на потомци и институции проличава отвред – и от разцепената на две фасада, и от рухналия покрив, през който се демонстрират дървета, и от избелелите облици по стените.
Оцелял през иго и войни, храмът е на път да изчезне в спокойно време, поругаван и от търсачи на съкровища.Следите от иманярите личат от многочислените ровове към храма, в търсене на съкровища са разрушили и зида зад храмовата икона на фасадата. Пенсионерка трансформира фантазията на живота си в действителност, като подари спестяванията си от 10 хиляди лева за монумент на Апостола.
„ Това е целият ми умишлен живот, за 42 години трудов стаж, бях си дала обещание, че всичко, което имам, го обричам за тая идея. Имала, споделят, дала, не е по този начин, доста хора имат, само че не всеки би дал всичко”, показа Пенка Георгиева, донор.
Най-голямото задоволство на Пенка е, че пред бюст-паметника на Апостола на свободата през днешния ден се покланят доста деца. Сега Пенка си е сложила нова задача – да помогне за слагането на паметна плоча в родното градче на писателя Николай Хайтов, показал къде е гробът на Левски.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР