Пенсионерите ще получат преизчислените си пенсии, които ще бъдат актуализирани

...
Пенсионерите ще получат преизчислените си пенсии, които ще бъдат актуализирани
Коментари Харесай

Преизчислените пенсии ще се получат през януари

Пенсионерите ще получат преизчислените си пенсии, които ще бъдат обновени с повишението на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 %, през януари. Тъй като Народното събрание гласоподава тези нови размери да влязат в действие от 25 декември 2021 година, през януари възрастните ще получат и спомагателна сума за шест календарни дни по новата формула. Това сподели за „ Хоризонт “ националният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт Ася Гонева.

Относно определената от депутатите дата - 25 декември, за влизане в действие на измененията в размерите на пенсиите, националният секретар на КНСБ Ася Гонева разяснява:

„ Тази история с 25 декември на мене ми е доста странна, даже бих споделила смешна, тъй като от на никое място не следва, че в случай че преизчислението през новия коефициент на приноса на осигурителния стаж, беше записано, че ще работи от 1 януари, напълно не значи, че един идващ кабинет, един идващ закон за бюджета няма да държи сметка, защото това може да се случи, единствено в случай че някой анулира тази норма “.

Гонева е безапелационна, че взетите от Народното събрание решения за пенсиите значи денонощна работа на експертите по ДОО в Национален осигурителен институт, защото става въпрос за над 2 милиона и 200 хиляди пенсии, към които ще бъде прибавен новия коефициент.

„ Така би трябвало да работят сътрудниците от Национален осигурителен институт, че на 7 януари всички пенсионери да получат новите си пенсии дружно с такава част от тези нови пенсии, която се отнася за пет дни през месец декември. Разбира се, че през месец декември те ще получат настоящите пенсии към месец декември “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР