Пенсионерите ще имат право на безплатни зъбни протези. Те ще

...
Пенсионерите ще имат право на безплатни зъбни протези. Те ще
Коментари Харесай

Дават безплатни зъбни протези на пенсионерите

Пенсионерите ще имат право на безвъзмездни зъбни протези. Те ще отпускат от 1 септември в началото единствено за хората сред 65 и 69 – годишна възраст. За взимането на мярката, изработването им и възможните корекции възрастните хора няма да заплащат нито лев.

Това заяви за „ Монитор “ ръководителят на Българския зъболекарски съюз доктор Николай Шарков и посочи, че до тази облага за старите хора у нас се е стигнало след продължителни договаряния сред съсловната организация и Националната здравноосигурителна каса, която ще покрива на 100% новата стоматологична услуга. Зъболекарският съюз ще договаря от следващата година възрастовата група на хората, които имат потребност от цели протези да се разшири от 2019 година, добави доктор Шарков.

В бюджета на НЗОК за дентална помощ за тази година се отпуска още 1 млн. лв., като общата сума, с която касата ще закупи дентални действия в интерес на здравноосигурените, е 157 млн. лв.. Увеличението на средствата по отношение на 2017 година е с 10 млн. лв..

С тези средства НЗОК ще започва програмата за зъбно протезиране, като заплати на денталните лекари дейностите, нужни за подготовка на пациентите за разработване и слагане на зъбни протези.

Идеята пенсионерите да получаватх безвъзмездни протези не е нова. Те да им бъдат отпускани от 1 юли 2017 година предвиждаше проектонаредба на служебния здравен министър доктор Илко Семерджиев. Според нея те трябваше да бъдат предоставяни на хората от 65 до 75 години.

Около 20 % от хората на възраст над 65 години са с напълно обеззъбена челюст, сочат данните на Българския зъболекарски съюз. От Министерството на здравеопазването са уверени, че огромна част от тези хора са обществено уязвими и не разполагат със средства да решат казуса си.

Изчисленията демонстрират, че междинният годишен разход на системата за едно лице, нуждаещо се от протеза, би бил към 200 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР