Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари,

...
Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари,
Коментари Харесай

По-ниска януарска пенсия: Хората с инвалидна добавка ще получат новите помощи до 15 февруари

Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, защото от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов тип финансово подкрепяне, което ще се дава от обществените.

Парите ще бъдат изплатени доникъде на февруари и те са повече като сума, увери общественият министър Бисер Петков.
Нова финансова поддръжка за пълнолетните хора с увреждания Размерът на новата помощ е % от линията на беднотия, друг по отношение на увреждането
Промяната обгръща близо 340 000 пенсионери, които до момента са вземали инвалидна добавка. Нейната стойност е към 30 лева и я получават възрастни хора, които са с ТЕЛК. Досега добавките се изплащаха от Национален осигурителен институт, само че от януари към този момент ще ги изплаща Агенцията за обществено подкрепяне. Това обаче ще докара до закъснение на парите, тъй като обществените, за разлика от Национален осигурителен институт, изчакват да мине съответният месец и вършат заплащането в идващия. Януарската сума ще бъде платена до 15 февруари.

Снимка: btvnovinite.bg

Трансформацията произтича от влезлия в действие от 1 януари Закон за хората с увреждания, който планува нова месечна финансова поддръжка за всички хора с трайни увреждания над 18 години. Тя ще бъде в по-висок размер и ще се актуализира годишно, тъй като е обвързана с линията на беднотия, сподели в „ Тази сутрин” по bTV общественият министър.

Смисълът на смяната е да получават по-голяма поддръжка. Тези обществени инвалидни пенсии в повърхностен размер бяха отпускани до края на 2014 година, по-късно стопираха да се отпускат, само че продължиха да се изплащат в замразен размер. Сега минималният размер на помощта, която ще получават хората със степен на увреждане над 71% до 90%, е 52,20 лева, означи Петков.

По думите му неудобството, което ще се получи, е поради това, че двете системи заплащат по друг график. Национален осигурителен институт изплаща пенсиите за настоящия месец, а Агенцията за обществено подкрепяне заплаща за предходния месец.

Голяма част от тези 340 000 пенсионери получават месечни добавки за обществена интеграция от Агенцията за обществено подкрепяне. По данни на АСП става дума за 290 000 души, те ще си получат добавките за месец декември през януари и надлежно няма да имат никакви отговорности да вършат действия, тъй като по длъжностен път новите месечни помощи ще им бъдат изплащани, уточни министърът.

Снимка: btvnovinite.bg

Действия би трябвало да подхващат към 50 000 пенсионери, които не получават месечни интеграционни добавки от АСП и с цел да получават новата месечна помощ, би трябвало да подадат заявление-декларация в дирекцията за обществено подкрепяне по техния сегашен адрес.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР