Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% от 1 юли

Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% от 1 юли ...

Вдигат пенсиите с поне 6% догодина.Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% от 1 юли 2020 г.  Това съобщи социалният министър Бисер Петков след блиц-контрол в ресорната парламентарна комисия. Той обаче посочи, че точният процент ще стане ясен по-късно. 

"Ръстът на средния осигурителен доход отчитан от Националния осигурителен институт дава основание да се завиши прогнозата, която е заложена в 3-годишната бюджетна рамка и нашите очаквания", категоричен е Петков.

Той уточни, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли ще бъде по-висок от заложения и ще бъде над 6% с оглед на нарастването на минималната заплата в рамките на този управленски мандат. През следващата година минималният доход трябва да е 610 лева. "Синдикатите винаги искат по-висок ръст на минималните заплати, а работодателските организации смятат, че минималната заплата не трябва да нараства. Този дебат ще се води докато нямаме яснота върху факторите, от които зависи минималната заплата и начина, по които тя да се определя", обясни още социалният министър.

По темата за приемната грижа Петков заяви, че 2000 деца са настанени в приемни семейства. По думите му трябва да се осигурят добри условия за работа и заплащане на приемните родители, защото този труд е специфичен и е 24 часа. Изказването му е по повод исканията на Националната асоциация за приемна грижа за въвеждане със специален договор, който да регламентира труда на приемните родители по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права. 

Източник: banker.bg