Пенчо Милков: Общинските администрации често се оказват твърде тромави в

...
Пенчо Милков: Общинските администрации често се оказват твърде тромави в
Коментари Харесай

Община Русе поиска от правителството регламент за работа с доброволци

Пенчо Милков: Общинските администрации постоянно се оказват прекомерно тромави спрямо гражданските организации

В писмо до министър-председателя Кирил Петков кметът Пенчо Милков настоя страната да създаде правилник за работа с доброволци. Целта е той да бъде натрапен с разпореждане на Министерския съвет и да послужи за основа на Закон за доброволчеството, какъвто сега липсва в България.

„ Във времена на рецесия би трябвало да се реагира бързо, а общинските администрации постоянно се оказват прекомерно тромави спрямо гражданските организации “, сподели кметът.

Писмото е провокирано от непрекъснатия приток от украински бежанци, както и от пандемията от ковид, в преодоляването на които наред с локалните управляващи се включиха интензивно жители и Неправителствени организации от Русе.

След среща сред общинското управление и представители на Областния съвет на БЧК-Русе като най-голямата доброволческа организация, бе разисквана нуждата от споразумяване статуса на доброволците, ангажирани интензивно и дълготрайно за подкрепяне на хората, търсещи протекция на българска територия.

В писмото си кметът упорства да бъдат уредени следните права и отговорности:

- асортимент, оценка на качествата и образования на доброволците;

- метод на вписване и доклад на труда им;

- отговорности на организацията, от чието име лицата поставят доброволчески труд;

- финансиране и свързаната с него отчетност за покриване на разноските за превоз, храна, застраховки и така нататък

Освен острата нужда от регламентиране активността на българските доброволци, кметът е безапелационен, че е належащо приемането и на Закон за ръководство при рецесии. В момента такива разпореждания се съдържат в една от главите на Закона за отбрана при бедствия, който преглежда само рецесиите с естествен темперамент, само че не и военнополитическите и вътрешнополитическите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР