Пенчо Чанев е за трети мандат кмет на Златарица. Той

...
Пенчо Чанев е за трети мандат кмет на Златарица. Той
Коментари Харесай

Кметът на Златарица: Къде бяха „обидените“ ромски организации, когато изнасилиха и убиха журналистката в Русе?

Пенчо Чанев е за трети мандат кмет на Златарица. Той е приключил право в Бургаския свободен университет. Допреди да стане кмет е бил юрист в регионалната болница „ Стефан Черкезов “ – Велико Търново.
Г-н Чанев, по отношение на нашумелия случай във Войводиново, какво е Вашето мнение за ромите, толерантността и наглостта?
Някои хора се почувстваха афектирани от това, което споделя вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов - че ромите са станали нагли. Замислям се дали не би трябвало да са афектирани тъкмо тези роми, които... Ще употребявам думата роми, тъй като аз съм живял с тях, имал съм съученици роми, власи, турци. И сме живели дружно, в дух на съгласие и другарство. Като гледах тези " юнаци ", които пребиха един младеж, се възнамерявам дали тези роми, които си заплащат постоянно налозите, тока, водата, дали всички ние, които съблюдаваме законите на нашата страна, Република България, не би трябвало да сме афектирани!? Защо се наскърбиха ромски организации, и то хора, които са се снимали с турското знаме? И за какво тъкмо в този момент? Къде бяха „ афектираните “ ромски организации, когато беше изнасилена и убита журналистката от Русе? Къде бяха, когато се правиха други безчинства? Искам да ги попитам за какво в Златарица, където няма такса за детска градина и храната е безвъзмездна, децата вървят на учебно заведение? Защо това не се случва във Войводиново, в другите ромски квартали? Защо ромските организации се сещат, че има някакъв проблем, когато имат интерес? При нас експертът, който дава отговор за образованието в община Златарица, е циганка - с висше обучение, приключила е Великотърновския университет със компетентност " История ", приключила е спомагателна специализация по етнография.
Тя афектирана ли е?
Не. На нея й е неприятно, че по някакъв метод я отъждествяват с тези хора. Защото споделя: " Аз вървях на учебно заведение, детето ми приключи учебно заведение, за какво те не са го създали? Защо при нас може да се случи, а на други места не се случва? ". И в действителност, за какво на някои места няма проблеми, няма обири и ексцесии? Така, че те не би трябвало да са афектирани, а да се замислят.
Имате ли пояснение за какво реагираха единствено ромски организации, а не честни хора като вашия специалист по обучение?
За мен това е политика. Като чета мненията - елементарните роми, с които живеем и се срещаме непрекъснато, с които си оказваме помощ, реагират по различен метод. Те по-скоро не желаят и не би трябвало да бъдат отъждествявани с примати. Използвам тази дума, тъй като да не си знаеш рождената дата и година, не бих могъл да намеря по-подходящ термин. На тези организации изявлението на вицепремиера им пристигна " Добре пристигнало ", с цел да нападат водача на Вътрешна македонска революционна организация, тъй като тя като организация и партия в кабинета, организира политика, с която от много време се цели да се вкара ред. Не може да не си ходил в никакъв случай на учебно заведение и да получаваш помощи. Няма по какъв начин страната да устоя тези хора. Сега обаче откриха комфортния миг да нападат. Но дано кажат от кое място идват техните пари и защо ги влагат? Дали ги влагат в образованието и бъдещето на ромите? Този случай е противен освен за Войводиново, а за страната ни като член на Европейски Съюз. Разговарях с доста хора и те споделят: " Да, ние сме роми, приключили сме си образованието, само че не сме видели каквато и да е помощ от тези организации ". И е прав Красимир Каракачанов, който споделя: " Няма по какъв начин те да ми постановат цензура. Положението е станало нетърпимо ". Аз това споделям: " Елате да видите по какъв начин тук живеем спокойно и безшумно и по какъв начин на всички им е неприятно от този случай! ".
Защо в Златарица го няма този проблем?
Може би тъй като е дребна община, познаваме се. Самите хора желаят да си образоват децата. По тази причина от 6-7 години премахнахме, благодарение на Общинския съвет тогава, таксата за детските градини. Направихме храненето гратис. Децата не би трябвало да се разделят, те са нашите деца. Защото те ще останат да работят в Златарица, в България. Да, някои ще отидат в чужбина. Но може би измежду тях е бъдещият кмет, бъдещият министър-председател, бъдещият президент. Затова са нашите деца. И колкото повече учат, толкоз по-добре за обществото. Защо тези момчета, които пребиха боен, не са посещавали учебно заведение? Защо ромските организации не отидоха във Войводиново, с цел да накарат децата да учат?
Защо не са го създали съгласно Вас?
Защото неуките могат да бъдат манипулирани.
А да разбирам ли, че във вашата община няма отпаднали от учебно заведение?
Има напълно дребна част - деца, на които родителите им е мъчно да устоят фамилиите си, самотни родители, които работейки, изпускат възпитанието и развиването на своето дете. Тогава общината, дружно с Комисията за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни, се намесва. През тази седмица са три преписките за деца, които не посещават учебно заведение. Ще бъдат извикани родителите им, ще се проведат срещи с тях и децата, ще сформират съответните актове и ще се вземат ограничения. Като последна мярка за тези възпитаници, с които мъчно се работи и не поемат по правия път, съм решил да ги заведа на посещаване в избран затвор. Искам да видят, в случай че не престават по този път, какво ги чака. Да схванат, че мястото им е в обществото, да намерят своята специалност, да работят, да основат фамилии, да си заплащат налози, ток, вода. И да бъдат положителни жители на България.
Според Вас страната ли е по-виновна, с цел да се стига до такива издевателства, или общините? И страната не е ли прекомерно " толерантна " към тази общественост, когато би трябвало да ползва разпоредбите?
Аз не мисля, че би трябвало да търсим кой е по-виновен. След като има проблем, отговорни са всички държавни институции – и общината, и страната. Факт е, че тези момчета, които направиха зверския побой, в никакъв случай не са ходили на учебно заведение. Ако страната през цялото време беше подхванала ограничения, а такива към този момент се подхващат през последните две години - да се контролират неща, тези хора да схванат, че не може по този метод, тогава ще стане по-нормално. Оптимист съм в тази посока, тъй като много неща се трансформират и съм уверен, че рано или късно това ще се промени. Задавам си въпроса - по какъв начин не си заплащат тока, налозите, водата в България, а като отидат в Белгия, Холандия, Франция, Германия, внезапно стават съзнателни. Тоест, би трябвало да има ясни правила и закони, които да се ползват, не би трябвало да се отстъпва пред стадото, тъй като стадото ще повлече всичко останало. Всеки би трябвало да носи своята отговорност към себе си и страната, която му дава права, само че има и отговорности.
Като кмет, господин Чанев, кои ще бъдат целите в ръководството Ви тази година, до изборите?
Да приключим плановете, които започнахме през 2018 година - поправки на улици в гр. Златарица и довеждане докрай на водопровода, поправки на улиците по селата. Добре работи при нас планът " Топъл обяд ", по който 100 индивида всекидневно получават храна. Предоставяме и услугата " Личен помощник ", по която самотно живеещи и хора с увреждания получават помощ в всекидневието си. Където има отворена мярка, общината ще кандидатства. Имаме извоюван план пред Държавна фирма " Земеделие " и се надяваме да осъществяваме всички планове, които са на обща стойност 6-7 млн. лева Надявам се и да бъдем утвърдени с нови планове, с които сме кандидатствали, с цел да продължат да се случват положителни неща за Златарица.
Предвид, че сте представител на Вътрешна македонска революционна организация, която е в ръководството на страната, по какъв начин работите с централната власт?
С всяка минала година общините работим все по-добре с централната власт. Това е с помощта на Националното съдружие на общините в Република България, на ръководителя и членовете на Управителния съвет, които построиха един много добър разговор сред общините и държавните институции. С всяка минала година по-лесно се контактува, изключително през последните две години, с това държавно управление. Получаваме от тях безспорна поддръжка. И по всеки проблем, за който не сме сигурни кой е верният метод, получаваме помощ.
Доста огромна част от Вашите сътрудници реагират остро, когато им се разпореждат нови отговорности, само че не обезпечени финансово, Вие на какво мнение сте?
В кръга на шегата ще отговоря. Нали знаете - едно магаре го товарят толкоз, колкото може да носи. От дългогодишната процедура на моя татко, който е агроном по специалност и дълги години е бил началник на машинно-тракторна станция, разбрах, че нещата би трябвало да се случват по този метод. Той ми е споделил: " Ние 40 години се опитвахме да ловим маймуни с трици - не става, само че очевидно ще продължаваме ". Това значи, че от нас се желаят да вършим работа бързо, качествено и без пари. Общините очевидно сме много положителни в това. Но ние не можем да поемем цялата тежест и не би трябвало да ни разпореждат неприсъщи действия. Последното, което ми беше доста необичайно, е, че кметовете на общини сме задължени да броим безстопанствените котки и да водим указател. А безстопанствена е тази, която е отвън дома. В селата обаче хората гледат котки отвън дома, с цел да ловят мишки. И те не са безстопанствени. Но и това ни карат да вършим, макар че има държавна институция, наречена Българска организация за сигурност на храните и съответният ветеринарен доктор може да я прави тази работа. Да не влизаме в детайлности, ясно е, че ще имаме отговорности, надяваме се на поддръжка от страната и най-много от министъра на финансите, естествено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР