ПЕЛИН – лековита билка, която се среща в няколко разновидности,

...
ПЕЛИН – лековита билка, която се среща в няколко разновидности,
Коментари Харесай

Това е най-лековитата билка в България! Среща се на всяка крачка, а прави невъзможното с организма ни!

ПЕЛИН – лековита билка, която се среща в няколко разновидности, с разнообразни свойства. Като цяло белия пелин или сладкия пелин са най-популярните типове пелин и се употребяват при лекуване на разнородни заболявания. От самата билка се вършат отвари, чайове, можете да я закупите на капсули или таблетки с многостранно деяние. От пелина се прави и доста положително вино с лечебни свойства. Много известни са мощните лечебни свойства на белия пелин, при разнообразни ракови болести. Срещат се още див черен пелин, морски пелин и най-често потребления елементарен общоприет пелин. Нека малко поговорим за мощната билка и свойствата й да лекува!

Принципно билката пелин е употребена от епохи. Още нашите прабаби са я употребили, като мощно средство за отключване на апетита, при злоядите деца. Освен да разсънва вълчи вкус, пелина оказва помощ и за изчистването на тялото, тъй като е мощен антиоксидант. Както известния през днешния ден сладостен пелин, по този начин и елементарния пелин се употребяват за неналичието на вкус. Леко горчивия усет по доста добър метод работи на стомаха и секрецията на субстанции в него, които да задействат апетита на индивида.

Освен, че отварата от пелин лекува глисти, тя подтиква по този начин значимата жлъчна секреция, която значително дефинира и положителното ни здравословно положение. Древните Гърци пък или по тъкмо лечителят Хипократ е употребявал пелина, като средство лекуващо ревматизъм и болки в двигателния уред. Всички признаци и последици на острите ревматични положения, се повлияват от приема на пелин. ПЕЛИН се предлага още, при липса на тонус и сила, при анемия, менопауза или мъчителен месечен цикъл. С него можете удачно да се справите, с камъни в жлъчката, в бъбреците или да преборите безсънието.

Много хора заобикалят пелина, заради острия му горчив усет, само че и това си има решение! Ползвайте сладкия пелин, който има същите мощни лечебни свойства на билка. Отварата на пелина или свареният от него чай са целесъобразни, при всички болести изброени до тук. Можете идеално да комбинирате билката с освежаващата мента, със стевия и малко мед. Билковото вино от бял пелин е идеалната божествена напитка, която лекува. В него са комбинирани над 30 типа билки. Виното се пие най-много за тонизиране на тялото, изчистването му от токсини натрупали се в черния дроб, панкреаса, бъбреците и жлъчката. Освен това билковото вино от ПЕЛИН засилва хормоните и покачва, както апетита, по този начин и половата мощност!

Пелина у нас се среща най-вече в планинските региони, по полета и хълмове. Говорим най-много за дивия черен пелин, а не за култивирания сладостен пелин, белия пелин или елементарния. Черния пелин от мнозина се счита за ненужен бурен, каквато е ориста на доста билки, само че билкарите ясно го познават. Може да си го наберете в Родопите, Рила или по която и да е планина над 1200 метра. Обикновено пораства около реките на дребни храстчета с мрачно зелени до червено-черни листа. ВНИМАНИЕ: дивия пелин е доста отровен!!! Така, че по-добре заложете на белия или сладкия пелин за билколечение.

Като цяло типовете ПЕЛИН в България са над 13, само че най-популярен за лекуване си остава белия пелин или сладкия. Белия пелин работи доста добре върху функционалността на женската полова система и постоянно се употребява при неплодородие или проблеми с половите органи, при дамите. Сладкия пелин намира приложение в козметиката, тъй като е потребен за кожата, а и има мощна опияняваща миризма. Той, обаче е и мощен лек против рака на гърдата, съгласно мнозина! Пелина се употребява и като фалшификация в кулинарията най-много за приготвянето на туршии. Този пелин е сполучлив за потребление и като билка за ревматични болки. Камфоровия пелин пък лекува сполучливо кашлица и настинки.

Белия пелин също, както черния може да си наберете в планината. Бере се, когато е разцъфнал и сполучливо ще ви послужи против анемия, липса на вкус, ревматизъм, нарушен сън и раздразнителност, женски заболявания и още доста неща.
Рецепти с ПЕЛИН
Чай от пелин се прави в композиция с успокояваща лайка и освежаваща мента. Билките се смесват в равни количества. Държите ги на изсъхнало и мрачно. За чая денем слагате в към литър вода, 2 супени лъжици от сместа и запарвате. Тази примес е идеална за усмиряване на проблематичен корем. Пелина разбъркан с култивиран чай ще облекчи язвата ви. Запарката се прави с по една лъжица изсъхнал пелин и една култивиран чай. Запарват се за половин час и се пие на няколко пъти.

За липса на вкус или изчистване на кожата и организма се прави чай от пелин. Той се запарва за час най-малко – една лъжица суха билка на 1,5 литра вода. Пие се за деня на най-малко 3-4 пъти на гладно! При диабетици пелина се комбинира на запарка с глухарче и листа от черница. Така се контролира кръвната захар. Трите билки се комбинират и една лъжица се запарва в 400мл. вода. След 15 минути е готово за пиянство.

Виното от билки в композиция с пелин се прави най-добре от грозде или ябълки. Билките, които би трябвало да смесите с пелина са маточина, комунига, жълт кантарион, мащерка, риган, кориандър, босилек, мента, бъз цвета, лайка, бял равнец, лавандула, червен кантарион и още… Всъщност в село Змейово добре знаят рецептата и на драго сърце ще ви я споделят. Вижте малко за билковото вино от пелин приготвяно там: https://www.youtube.com/watch?v=dYlwmVQO7A0 . Налагат се ред грозде, ред билки, ред плодове (ябълки или уханни дюли!). По натам си е мурафет. Успех с билковото вино и не подценявайте билката ПЕЛИН. Тя е доста потребна!

 

sharenacherga.com

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР